zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Še ena plagiatorka: Ministrica Markeževa prepisala 37 odstotkov magisterija

Deli na:
Še ena plagiatorka: Ministrica Markeževa prepisala 37 odstotkov magisterija

Foto: Bobo

Dekan Fakultete za državne in evropske študije Matej Avbelj je zaradi suma, da je magistrska naloga Klavdije Markež plagiat, podal predlog za začetek postopka za ugotavljanje izpolnitve pogojev za odvzem magistrskega naziva. Kot je povedal za STA, so s programom ugotovili, da se naloga v 37 odstotkih prekriva z drugim delom.

Po Avbljevih besedah je predlog podal potem, ko ga je vodja knjižnice fakultete v torek seznanila z ugotovitvami pregleda magistrske naloge Markeževe z antiplagiatorskim programom, ki je ugotovil 37-odstotno ujemanje z drugim delom.

Po njegovih besedah bo senat v četrtek na seji preveril, ali so izpolnjeni formalni pogoji za začetek postopka za odvzem naziva. Če bodo, bo postopek uvedel in nato bo senat imenoval tričlansko komisijo, ki bo vsebinsko preverila nalogo.

O svojih ugotovitvah bo komisija v 30 dneh seznanila senat. Ta potem sprejme sklep o morebitnem odvzemu. Sicer pa je za pregled naloge zaprosila Markeževa sama, je dodal Avbelj.

Pri ujemanju, ki ga je ugotovil protiplagiatorski program, gre sicer za matematično prekrivanje, je opozoril Avbelj. Tako bo komisija morala sedaj še "na roke" pregledati, v katerih delih se naloga ujema. "Citirati je treba vse tisto, kar ni splošno znano dejstvo in kar niso izvirne misli. Mehanično se tega ne da oceniti," je dodal.

Avbelj dodaja, da so protiplagiatorski programi postali cenovno dostopni šele v zadnjih letih. Na fakulteti ta program uporabljajo zadnji dve akademski leti. Če s programom ugotovijo, da se delo v več kot 20 odstotkih ujema z drugim delom, takrat obvestijo študenta in mentorja, naj delo ustrezno popravijo. Do tedaj dela ne spustijo čez tehnični pregled.

Ob tem se sprašuje, ali je bila diplomska naloga iz leta 2002, s katere naj bi Markeževa prepisovala, v času ustvarjanja magistrske naloge leta 2005 že javno dostopna. "Mentor in strokovna komisija, ki je takrat to magistrsko nalogo Markeževe ocenjevala, tehnično ni mogla te kršitve zaznati," je ocenil.

Markeževa nalogo poslala v pregled fakulteti

Ministrica za izobraževanje Klavdija Markež je na lastno pobudo prejšnji teden posredovala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost avtorstva, so sporočili iz SMC. S fakultete so ji odgovorili, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri, zato jo bodo preverili.

Demokracija danes poroča, da je magistrska naloga novoimenovane ministrice za izobraževanje Klavdije Markež plagiat. Prepisala naj bi jo namreč iz diplomskega dela nekdanjega študenta ekonomske fakultete, navajala iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri.

V SMC pojasnjujejo, da je Markeževa magistrirala leta 2005, ko računalniški pregled magistrskih nalog še ni bil ustaljen način preverjanja avtorstva.

Trenutno pa na fakulteti še poteka ročno preverjanje naloge, saj računalniški program zgolj pokaže na obseg znanstvenih virov, ne pa pristnosti avtorstva, so še razložili.

Odločilno pri presoji avtorstva je namreč, da je ključni vsebinski del naloge rezultat lastnega dela avtorja, pravijo v SMC. Poleg tega sta magistrsko nalogo Markeževe kot ustrezno že verificirala in potrdila tako fakulteta kot njen mentor Miha Pogačnik, so dodali v stranki.