Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Še en kraljevi obisk: v Slovenijo prihajata japonski princ in princesa Akišino

Deli na:
Še en kraljevi obisk: v Slovenijo prihajata japonski princ in princesa Akišino

Foto: Arhiv Reporterja

Na obisku v Sloveniji se bosta od četrtka do sobote mudila japonski princ in princesa Akišino. Visoka gosta bodo sprejeli najvišji predstavniki države, ogledala pa si bosta tudi nekaj slovenskih znamenitosti, med drugim tudi Postojnsko jamo in Bled.

Drugi sin japonskega cesarja Akihita in njegova soproga Kiko bosta Slovenijo obiskala v luči lanskoletne 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

Prvi dan obiska bo princa in princeso na gradu Strmol sprejel njun gostitelj, predsednik republike Borut Pahor, srečala pa se bosta tudi s predsednikom DZ Jankom Vebrom. Popoldne se bosta sprehodila po starem mestnem jedru Ljubljane, zvečer pa se bosta udeležila koncerta ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko.

Drugi dan obiska bosta visoka gosta iz dežele vzhajajoče sonca obiskala univerzo v Ljubljani, kjer se bosta med drugim srečala s študenti japonologije. Nato si bosta ogledala Postojnsko jamo, čipkarsko šolo v Idriji ter idrijski mestni muzej na gradu Gewerkenegg.


Zadnji dan bo cesarski par na gradu Brdo sprejela še premierka Alenka Bratušek. Nato ju čaka še ogled Bleda, kjer bosta obiskala grad in otok ter zasadila japonsko češnjo.

Princ in princesa Akišino bosta Slovenijo obiskala v okviru evropske turneje, med katero sta že obiskala Hrvaško in Slovaško. Gre za povratni obisk po obisku predsednika Pahorja, ki je bil z gospodarsko delegacijo na Japonskem marca.

Obiski med stranema sicer niso prav pogosti. Janez Janša je kot prvi slovenski premier Japonsko obiskal leta 2008. Leta 2000 je bila na obisku v Sloveniji japonska princesa Sajako, istega leta pa je Japonsko uradno obiskal tedanji predsednik DZ Janez Podobnik, ki se je srečal z državnim vrhom, sprejela pa sta ga tudi cesar Akihito in cesarica Mičiko.

Slovenija in Japonska sta diplomatske odnose vzpostavili oktobra leta 1992, od leta 1993 pa v Tokiu deluje slovensko veleposlaništvo, medtem ko je Japonska svoje veleposlaništvo v Ljubljani odprla leta 2006.