stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se bosta Lovše in Kocijančič pobotala glede spora iz Južne Koreje?

Deli na:
Se bosta Lovše in Kocijančič pobotala glede spora iz Južne Koreje?

Foto: Bobo

Nekdanji predsednik olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in član predsedstva Mednarodne smučarske zveze (Fis) Janez Kocijančič in nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Tomaž Lovše sta se se na ljubljanskem sodišču srečala v torek, predobravnavni narok pa je bil preložen, ker obstajajo realne možnosti za sklenitev sporazuma.

Razplet spora bo po navedbah slovenskih medijev znan na naroku 21. maja.

Lovše toži Kocijančiča, ker naj bi ta v javnosti trdil, da je Lovše ustno grozil mednarodnim funkcionarjem smučarske zveze. Spor sega v čas kongresa Mednarodne smučarske zveze (Fis) konec maja in na začetku junija 2012, ko je v južnokorejskem Kangwonuu Planica izgubila v glasovanju za kandidaturo za nordijsko SP leta 2017. Lovše, ki je v Južni Koreji 31. maja 2012 odstopil s funkcije predsednika SZS, je po vrnitvi s kongresa zanikal, da bi med kongresom grozil članom Fisa ali se neprimerno vedel, kar naj bi trdil Kocijančič.

"Navedbe Janeza Kocijančiča in neuradnih oziroma neimenovanih virov o mojem domnevno neprimernem obnašanju kategorično zanikam. Na kongresu Fis nisem nikomur grozil ali se kako drugače neprimerno vedel. Natolcevanja, da sem verbalno grozil predsedniku Fis Gian-Francu Kasperju so popolna izmišljotina, saj z njim nisem na štiri oči spregovoril niti besede. Prav tako nisva komunicirala po telefonu ali kratkih tekstovnih sporočilih (SMS). Izmenjala sva le nekaj vljudnostnih besed ob prisotnosti Kocijančiča. Ne jaz ne kdo drug iz slovenske delegacije nismo bili prisotni pred predsedstvom Fis, ki je o kandidaturah odločal v četrtek popoldne. Omenjene obtožbe na moj račun so torej popolnoma neresnične. Od prisotnih petnajstih članov predsedstva Fis sem govoril s Kocijančičem ter le še z dvema članom, ki sta potrdila, da je bila naša komunikacija ustrezna in dostojna, oba sta tudi glasovala za kandidaturo Planice," je v izjavi za javnost po odstopu zapisal Lovše.

"Bile so grožnje in neprimerne ponudbe, toda odločno zanikam, da bi sam zakuhal intrigo proti Lovšetu ... Olajšanje je bilo, ko smo slišali za Lovšetov odstop, saj smo se znašli v izjemno težkem položaju. Že dolgo ni bilo tako odprte kandidature za SP kot tokrat. Ni bilo nobenega vnaprejšnjega dogovora, da zmaga Lahti, in finsko prizorišče je bilo po mojem mnenju premagljivo vse do neprimernih nastopov Lovšeta. Se je trudil, vendar po mojem mnenju na napačen način," je po vrnitvi s kongresa junija 2012 za STA povedal Kocijančič.

"Pred glasovanjem je predsednik Fisa Gian-Franco Kasper dejal, da je obveščen, da mu grozijo in da se s tem ukvarja predsednik SZS. Dejal je, da se ponuja milijon evrov, da se s položaja odstrani on sam in da se grozi tudi nekaterim drugim članom predsedstva, med drugim tudi meni. To je bilo, kot da bi me kdo, s kladivom po glavi. Bilo je tudi vrsto drugih ponudb in nedostojnih dogodkov, ki so jim bili priče moji sodelavci. Sam sem večinoma sodeloval na sejah predsedstva. V svoji dolgi karieri česa takega nisem doživel. Po glasovanju je Norvežan Sverre Seeberg, podpredsednik Fisa, navrgel, da tudi Holmenkollen, ko je prvič kandidiral, ni dobil niti pet glasov. Toda potem se me obvestili, da je imela Planica večino, toda tisti trenutek, ko so izvedeli za nedostojne pritiske, je bilo glasovanje izgubljeno," je pojasnil Kocijančič.