nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS za določitev rokov za odločanje sodišč v kazenskih zadevah

Deli na:
SDS za določitev rokov za odločanje sodišč v kazenskih zadevah

Foto: Arhiv Reporterja

Skupina poslank in poslancev SDS je vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri želijo obravnavati predlog novele zakona o kazenskem postopku, ki so jo vložili v zakonodajni postopek. V noveli med drugim predlagajo roke za odločanje sodišč v kazenskih zadevah ter rok za odločitev o zahtevi za varstvo zakonitosti.

Kot so poslanci in poslanke SDS zapisali v predlogu novele, so njeni cilji in načela zagotavljanje načel pravne varnosti, pravne države, pravice do sojenja v razumnem roku, pravice do enakega varstva, pravice do učinkovitega sodnega varstva ter do poštenega sojenja.

Med rešitvami predlagajo, da je treba v kazenskih zadevah na prvi stopnji odločiti v šestih mesecih po pravnomočnosti obtožnice. Poleg tega predlagajo tudi, da bi se v kazenskih zadevah na drugi stopnji odločilo v treh mesecih po predložitvi pritožbe in odgovora z vsemi spisi sodišča prve stopnje.

Za odločanje v kazenskih zadevah v zahtevi za varstvo zakonitosti predlagajo odločitev v treh mesecih po njeni vložitvi. Poleg tega predlagajo, da bi vrhovno sodišče pri zahtevi za varstvo zakonitosti moralo v 48 urah odločiti o začasnem zadržanju izvršitve pravnomočne sodbe, če bi vlagatelj zatrjeval, da so s sodbo kršene njegove človekove pravice ali temeljne svoboščine, ki bi imele zanj hujše posledice.


Med predlaganimi rešitvami v predlogu novele je tudi določba, da mora preiskovalni sodnik o zahtevi za uvedbo preiskave odločiti najkasneje v roku enega meseca od njenega prejema. V primeru okoliščin, ki začasno preprečujejo pregon obdolženca ali če to terja zapletenost zadeve ali druge objektivne ovire, lahko preiskovalni sodnik senatu predlaga podaljšanje tega roka.

Če preiskovalni sodnik o uvedbi preiskave ne odloči niti v podaljšanem roku, mora o tem obvestiti tudi predsednika sodišča, ki razloge za prekoračitev roka vnese v osebni spis sodnika, predlagajo v SDS.

Pri tem so v SDS v predlog novele zapisali še, da bi v primeru, ko bi bila na dan uveljavitve tega zakona v določeni zadevi že podana zahteva za preiskavo, začel teči rok, določen v noveli, z dnem uveljavitve tega zakona. Enako predlagajo tudi pri zahtevi za varstvo zakonitosti.

Predsednik SDS Janez Janša, ki je v petek začel prestajati dveletno zaporno kazen, sicer še čaka na odločitev o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil na pravnomočno obsodbo v zadevi Patria. Zahteva je bila v torek dodeljena novi sodnici poročevalki, so takrat sporočili z vrhovnega sodišča in dodali, da je sodnica poročevalka z delom na zadevi že začela ter da je nadaljnja dinamika postopka odvisna izključno od njenih ugotovitev in odločitev.