državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS za strogo sankcioniranje udeležencev terorističnih bojev

Deli na:
SDS za strogo sankcioniranje udeležencev terorističnih bojev

Foto: Reuters

Poslance, ki danes nadaljujejo z rednim zasedanjem, ponovno čaka zakon s pravosodnega področja, vendar tokrat na predlog SDS. Ta poslanska skupina je v postopek namreč (že drugič) vložila novelo kazenskega zakonika, s katero želi sankcionirati posameznike, ki so se ali se nameravajo v tujini udeležiti terorističnih bojev.

SDS je podoben predlog vložila konec lanskega leta, a ga je državni zbor zavrnil. Sedanji predlog novele je poslanska skupina vložila po terorističnih napadih v Parizu, pri tem pa upošteva pripombe koalicije iz prejšnje obravnave. A vlada novele ne podpira, zato je vprašanje, ali bo na plenarnem zasedanju DZ dobila zadostno podporo.

Po mnenju vlade predlagana novela ne ponudi obrazložitve, zakaj je potreben nov, sicer malenkosten represivni poseg v kazensko zakonodajo.

A v SDS opozarjajo, da če se Evropa zaveda, kakšno grožnjo predstavlja Islamska država in da so bili teroristični napadi v Franciji le začetek, ter je zato začela ukrepati, pristojni v Sloveniji na tem področju ne naredijo nič.

DZ bo danes razpravljal tudi o predlogu za dopolnitev zakona o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU. Gre za predloge, ki naj bi podrobneje uredili postopek imenovanja slovenskih kandidatov za člana Evropske komisije in vanj vključili tudi parlament. Novelo je pripravila SDS, da bi preprečili morebitne prihodnje zaplete pri imenovanju kandidata v bodoče. Vlada je predloge konec februarja ocenila kot "korak v pravo smer".

Glasovanje bo v ponedeljek.