dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

princ charles, meghan markle, princ harry Svet24.si

FOTO: Harry in Meghan pokazala Archieja, princ ...

Zmago Jelinčič, Monika Jelinčič Reporter.si

Bivši sosed o Zmagu Jelinčiču: Nekoč je ...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

polona-kranjc Njena.si

Nova drama: Šokanten izbruh mirne Polone

FINAL_fullsize_klemenslakonja_04012021_1025 1 Njena.si

Slakonja delil redek posnetek sinov

Slovenija

Jerajeva: Bratuškova se ves čas posvetuje s strici iz ozadja

Deli na:
Jerajeva: Bratuškova se ves čas posvetuje s strici iz ozadja

Foto: Primož Lavre

Pri tej vladi je dobro le, da je predsednica vlade ženska, pravi poslanka SDS Alenka Jeraj, ki o premierki Bratuškovi dodaja še: "Sicer pa se ves čas posvetuje s strici iz ozadja."

Predstavniki opozicije so včeraj v pogovoru za Televizijo Slovenija ponovili kritična stališča do vlade Alenke Bratušek. Predvsem so kot problematično omenjali zviševanje davkov in ukrepe glede bank ter opozorili na neizpolnjevanje obljub, ki smo jih zapisali v strateške dokumente in poslali v Bruselj.

Če so na začetku veljale ocene, da vlada Alenke Bratušek nadaljuje politiko, ki jo je začrtala njena predhodnica, torej vlada Janeza Janše, zdaj podpredsednica SDS Alenka Jeraj in predsednica NSi Ljudmila Novak ocenjujeta, da je vlada s te poti skrenila in ne izpolnjuje obljub iz programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa, ki ju je poslala v Bruselj. Ni še slabe banke, ni še holdinga, ni še prodaje premoženja, novih davkov je več, kot je bilo predvideno, ni ukrepov za spodbujanje gospodarstva, v javnem sektorju se na novo zaposluje, namesto, da bi se ga zmanjševalo, sta naštevali.

Prvak SLS Franc Bogovič pa je vlado ocenil kot opravilno nesposobno, saj se sploh še ni soočila s ključnimi problemi. Zato se mu zdi celotna vlada šibek člen družbe.


Medtem Jerajeva kot najšibkejši člen vidi finančnega ministra, očita pa mu predvsem napačno reševanje bank, pri tem pa omenja odločitev za likvidacijo Factor banke in Probanke. SDS bo sicer o ministrovem delu vložila tudi interpelacijo. Tudi zaradi razrešitve njihovega poslanca Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Medtem Novakova meni, da bi se Šircelj vendarle moral odločiti le za eno od omenjenih funkcij, čeprav bi si želeli v DUTB tudi koga iz opozicije, da ta ne bo izločena iz kroga informacij. Kot najšibkejšega v vladi pa vidi ministra za gospodarstvo, saj ukrepov za spodbujanje gospodarstva ni. V NSi se tudi ne strinjajo z mnogimi ukrepi notranjega ministra Gregorja Viranta; da je zrel za interpelacijo, pa so ocenili tudi že v SLS.

Kritični so bili tudi do predlaganega davka na nepremičnine in do premalo varčevanja.

Glede obstanka vlade se vsi strinjajo, da zaupnica, vezana na proračun, ki je že usklajen, ni pod vprašajem in tudi nobena druga zaupnica ne bo, dokler bo koalicija trdna. V SLS in NSi sicer opozarjajo, da predčasne volitve niso najboljša rešitev za stabilnost države, Bogovič tudi meni, da nam v tem primeru "trojka ne uide". O morebitni koaliciji po novih volitvah pa je dejal, da v SLS ostajajo načelni in da nihče, ki ga institucije pravne države obsodijo z nekimi končnimi odločitvami, ni primeren za vodenje vlade. S tem se je odzval na vprašanje o sodelovanju v morebitni novi vladi Janeza Janše.

Loading...