Revija Reporter
Slovenija

SDS: Sramotno je, da Koprivnikarja v času stavke, ki je ohromila Slovenijo, ni v državi

STA

15. feb. 2018 6:00

Deli na:

V SDS podpirajo nekatere zahteve stavkajočih v javnem sektorju po izboljšanju delovnih pogojev, tudi zahteve tistih, ki prejemajo mizerne plače za nadurna in izmenska dela, ne vidijo pa rešitve v generalni stavki.

Vlado pozivajo, naj takoj preneha hromiti državo ter pristopi k dialogu, v katerega naj vključi tudi predstavnike gospodarstva.

Predsednik odbora za javno upravo pri strokovnem svetu SDS Fidel Krupić je stavkovni val komentiral na novinarski konferenci. Kot so v sporočilu za javnost po njej zapisali v SDS, je ugotavljal, da v javnem sektorju še nikoli ni bilo toliko zaposlenih in ni bila izplačana tolikšna masa za plače kot sedaj.

Izrazil je razumevanje za prizadevanja zaposlenih v gospodarstvu in negospodarstvu, ki se borijo za boljše plače in bolj urejene razmere. Po njegovih besedah vsekakor podpirajo prizadevanja zaposlenih za izboljšanje delovnih pogojev, ureditev normativov, vzpostavitev reda, jasnega načina dela, zahteve po boljši opremljenosti in zahteve vseh tistih, ki prejemajo mizerne plače za nadurna in izmenska dela. Ne vidijo pa rešitve v generalni stavki.

Pri tem je poudaril, da si želijo profesionalno, podjetniško naravnano, prijazno in prisotno javno upravo. "Državo sestavlja tako gospodarstvo kot negospodarstvo. Zakaj bi bila v gospodarstvu povprečna plača za 500 evrov nižja kot v negospodarstvu," je dejal Krupić.

Ob tem je opozoril, da so bremena, ki so naložena gospodarstvu, na primer višina DDV, previsoka in nerazumna za današnji čas gospodarskega razcveta. Ravno v znižanju DDV ter v nujnem zmanjšanju obremenitve plač in plačilu po učinku pa vidi precejšnje rezerve, ki bi se lahko izkoristile za izboljšanje finančnega stanja zaposlenih.

Kot so še navedli v SDS, obstaja velika verjetnost, da je vse skupaj politično motivirano, zato je po Krupićevih besedah žalostno, da se stiske ljudi izrabljajo za politične boje in obračunavanja, ob tem pa se nihče resno ne pogaja s stavkajočimi.

Početje glavnega pogajalca ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, "ki ga v času stavke sploh ni v državi in je vse skupaj pripeljal tako daleč, da je država praktično ohromljena", pa je označil za sramotno.

V stranki so ob tem izpostavili, da stavke šolnikov ne podpirajo tudi nekateri učitelji, med njimi učiteljica Alenka Gortan. Ta pravi, da zahteve sindikatov v ničemer ne naslavljajo najbolj perečih problemov v šolstvu, sindikalistu Branimirju Štruklju pa očita, da učitelje izrablja za usklajene politične igrice.