tanja dimitrievska alica Odkrito.si

Slovenska igralka kmalu ločena od hčere?

josip broz tito Svet24.si

Titove ukane: bežal pred varnostniki v gostilne

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 26. maja

melania trump, donald Svet24.si

FOTO: Kam je izginila Melania? Američani ...

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

rebeka the biggest loser Njena.si

Preslepili Rebeko in jo izločili

Masterchef Slovenija žan bukovnik Njena.si

En slab dan je velikega favorita poslal domov.

Slovenija

Krkovič zahteva prepoved koncerta Svetlane Makarovič, ki poveličuje simbol agresorske JLA in totalitarizma

Deli na:
Krkovič zahteva prepoved koncerta Svetlane Makarovič, ki poveličuje simbol agresorske JLA in totalitarizma

Foto: Primož Lavre - Svetlana Makarovič z rdečo zvezdo.

Društvo Moris iz Kočevske Reke tako kot lani tudi letos zahteva prepoved koncerta Svetlane Makarovič z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, ki bo 25. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani. Lani je Upravna enota Ljubljana zahtevo omenjenega društva kot tudi zahtevo Inštituta za domoljubne vrednote za prepoved prireditve zavrgla.

Kot so v društvu Moris zapisali v zahtevi za prepoved prireditve, ki so jo naslovili na Upravno enoto Ljubljana, je v 2. členu statuta društva Moris zapisano, da imajo člani ničelno toleranco do vseh totalitarnih simbolov, kar rdeča zvezda je, "saj so jo nosili kot oznako po mednarodnem vojnem pravu pripadniki agresorske Jugoslovanske ljudske armade leta 1991 kot orodje nasilja bivše totalitarne SFRJ".

V 6. členu statuta pa je navedeno, da se "argumentirano zoperstavljajo poskusom spreminjanja namena in poteka dogodkov iz obdobja osamosvajanja in demokratizacije, s poudarkom na vojni za Slovenijo".

"Ker ščitimo svoj pravni interes in interese našega članstva, zahtevamo od Upravne enote Ljubljana, da prepove nameravani koncert," so zapisali in nadaljevali, da "ne samo zaradi razlogov javnega reda in miru, temveč predvsem zato, ker bi dogodek ponovno javno poveličeval in posredno na simbolni ravni legitimiziral vojaški napad JLA na Republiko Slovenijo leta 1991 in na simbolni ravni poveličeval totalitarni komunistični sistem ter s tem kršil temeljno človekovo pravico do dostojanstva v skladu s 34. členom ustave njihovim članom, kot tudi vsem državljanom Republike Slovenije, ki so se na plebiscitu leta 1990 odločili za samostojno državo".

Inštitut za domoljubne vrednote pa je poziv za prepoved omenjenega koncerta na Mestno občino Ljubljana poslal že sredi aprila. Na poziv se je odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki je zatrdil, da koncert bo. V odgovoru je zapisal, da je Svetlana Makarovič "častna meščanka, ena največjih in prepoznavnih slovenskih umetnic". Nadaljeval je, da je Ljubljana svobodno in demokratično mesto, ki si ne dovoli ustrahovanja.

Svetlana Makarovič je z gosti koncert z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo v središču Ljubljane prvič izvedla konec lanskega junija, nato pa se je ekipa ustvarjalcev podala na turnejo po Sloveniji.