janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Rajoy Kataloncem: Izjasnite se - ste razglasili neodvisnost ali ne?

Deli na:
Rajoy Kataloncem: Izjasnite se - ste razglasili neodvisnost ali ne?

Foto: Reuters - Španski premier Mariano Rajoy

Španski premier Mariano Rajoy od katalonske vlade zahteva pojasnilo, ali je razglasila samostojnost.

Španski premier Mariano Rajoy je danes po izredni seji vlade v Madridu sporočil, da bodo od katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta zahtevali pojasnilo o tem, ali je v torek formalno razglasil samostojnost Katalonije. Kot je napovedal Rajoy, bodo v Madridu ukrepe - omenil je sprožitev 155. člena ustave - sprejeli na osnovi tega pojasnila.

Puigdemont je v torek v katalonskem parlamentu dejal, da namerava uresničiti voljo ljudi na referendumu 1. oktobra, ki so ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo podprli neodvisnost Katalonije. A želi si tudi umiriti razmere, zato je parlamentu predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko dali priložnost pogovorom z Madridom.

Po nagovoru je podpisal deklaracijo o neodvisnosti, a je bilo po navedbah katalonskih oblasti to v prvi vrsti simbolično dejanje.

"Vlada je danes sprejela sklep, da uradno pozovemo vlado Katalonije, da potrdi, ali je razglasila neodvisnost Katalonije," je dejal Rajoy v izjavi za javnost. Pojasnil je, da bodo poziv naslovili v okviru 155. člena španske ustave, ki omogoča odvzem avtonomije regiji.

Kot določa 155. člen španske ustave, lahko Madrid, če regionalna vlada krši ustavna določila ali "ravna na način, ki resno ogroža splošni interes Španije", sprejme "nujne ukrepe za zagotovitev njenega ravnanja v skladu s tem interesom". V praksi to pomeni odvzem regionalne avtonomije. V Španiji sicer omenjenega člena še nikoli doslej niso uporabili.

Sprožitev člena mora z absolutno večino potrditi španski senat. V njem ima Rajoyeva Ljudska stranka večino.

Premier Rajoy, ki bo popoldne nagovoril poslance španskega parlamenta, je danes katalonske oblasti sicer znova pozval, naj spoštujejo ustavni red ter naredijo konec napetostim in nestabilnosti v državi.