palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslanski skupini SD in PS vložili novelo varčevalnega zakona

Deli na:
Poslanski skupini SD in PS vložili novelo varčevalnega zakona

Foto: Arhiv Reporterja

Poslanski skupini SD in PS sta danes v DZ vložili predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero želijo njuni poslanci spremeniti 143. člen zakona, ki da nesorazmerno posega v pravice nekaterih skupin upokojencev. Novela predvideva povrnitev pravice do pokojnin iz proračuna in do letnega dodatka za upokojence.

Kot je pojasnil prvopodpisani pod predlog novele in vodja poslanske skupine SD Janko Veber, želijo z novelo povrniti pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji, ki so določeni v 232. členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, in pravico do letnega dodatka po 136. člen omenjenega zakona.

Veber je napovedal, da bodo zahtevali sklic izredne seje, na kateri naj bi še julija opravili splošno obravnavo predloga novele. Za vložitev novele namesto zahteve za ustavno presojo omenjenega člena varčevalnega zakona so se po Vebrovih besedah odločili, ker je uveljavitev možna s 1. januarjem 2013, kdaj bo odločilo ustavno sodišče, pa ni mogoče predvideti.

Poslanka SD Andreja Črnak Meglič je spomnila, da so že ob obravnavi varčevalnega zakona opozarjali, da so nekatere rešitve ustavno sporne. S predlagano novelo želijo po njenih besedah vse odstavke 143. člena varčevalnega zakona razen prvega povrniti v predhodno stanje. Ne spreminjajo pa dela, ki govori o tem, da se pokojnine letos ne usklajujejo.

Razlog za vložitev novele je po njenih besedah v diskriminaciji upokojencev, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun. Po besedah poslanke gre v tem primeru za kršenje 14. člena ustave, saj ureditev izvzema kar šest kategorij upravičencev do pokojnine iz proračuna. Kot je dejala poslanka SD, ta ukrep izstopa tudi zaradi svoje nesorazmernosti, saj tem upokojencem odvzema tudi 25 odstotkov ali več dohodkov.


Opozorila pa je še, da varčevalni zakon ne zagotavlja pravnega varstva. Problem je po besedah Črnak Megličeve mogoče rešiti zgolj na sistemski način, "tudi tako, da se ponovno vprašamo, kaj je s pokojninami, ki niso neposredno rezultat dela".

Poslanka PS Alenka Bratušek je navedla, da je vloženih že 19 zahtev oziroma pobud za presojo ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ, zato je ukrepanje nujno. Za vložitev novele so se po njenih besedah odločili tudi zaradi očitkov, da opozicija nič ne predlaga, ter groženj premiera Janeza Janše in nekaterih ministrov, da bo še slabše.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je povzročil nove krivice, je opozorila poslanka PS Barbara Žgajner Tavš. Spomnila je, da so že ob sprejemanju zakona predlagali dopolnilo k temu členu, ki pa ga DZ ni sprejel. Zdaj se je po njenih besedah pokazalo, da so posledice varčevalnega zakona grozljive in diskriminatorne. Ob tem je navedla podatek Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, da četrtina slovenskih upokojencev živi pod pragom revščine.

Veber je na vprašanje STA pojasnil, da so se glede teh sprememb varčevalnega zakona pogovarjali z Državljansko listo (DL). Predsednik DL Gregor Virant in poslanci so bili po Vebrovih besedah na takratnem pogovoru s predstavniki SD naklonjeni tej rešitvi. Kot je dodal, "naj bi se znotraj koalicije zavzemali, da se doseže dogovor o podpori temu zakonu". V SD upajo, da bo temu dogovoru znotraj koalicije sledil tudi DeSUS.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je začel veljati 31. maja. Med drugim je znižal pokojnine, za katere izplačilo so sredstva zagotovljena iz proračuna, nekaterim upokojencem pa je odvzel letni dodatek za rekreacijo.