Revija Reporter
Slovenija

Po blamažah Šarčeve vlade z ministri SDS predlaga spremembe načina potrjevanja premierja in ministrov

STA

21. feb. 2019 17:48 Osveženo: 17:52 / 21. 2. 2019

Deli na:

Marjan Šarec in ministri v DZ.

Primož Lavre

V SDS predlagajo spremembe postopka imenovanja vlade, zato so v DZ vložili predlog sprememb ustave z osnutkom ustavnega zakona. Po predlaganih spremembah bi DZ ob odločanju o predsedniku vlade hkrati odločal še o ministrih. Premier pa bi med mandatom lahko sam razreševal ministre in imenoval nove, vendar največ eno tretjino v mandatnem obdobju.

Na opisani način bi bilo že ob imenovanju predsednika vlade razvidno, v kakšni sestavi bo vlada dejansko delovala. Predsednik vlade je odgovoren za delo vlade, zato naj ob svoji izvolitvi predstavi listo ministrov, s katerimi bo vodil izvršilno vejo oblasti, predlagajo v poslanski skupini SDS.

Če bi predsednik vlade želel zamenjati več ministrov, bi moral na takšno odločitev vezati vprašanje svoje zaupnice. Skladno s predlagano rešitvijo bi se zato tudi spremenili določili ustave, ki urejata zaupnico in nezaupnico vladi. Na opisani način bi po oceni SDS novo vlado dobili prej kot po dosedanjih volitvah, ko smo za oblikovanje vlade potrebovali dva ali tri mesece.

Dogajanja po zadnjih predčasnih volitvah namreč po prepričanju SDS potrjujejo, da je treba postopek imenovanja vlade poenostaviti in okrepiti vlogo mandatarja, ki je odgovoren za pripravo programa dela vlade in izbor ministrske ekipe. Zaslišanja kandidatov za ministre in ministrice so v veliki meri nepotrebni in predstavljajo le dodaten teden zamude pri oblikovanju vlade. Predlog zato skrajšuje čas "praznega teka", saj so škodljive posledice ohranjanja takšnega stanja prevelike in tudi nepotrebne, so pojasnili v poslanski skupini SDS.

Na ta način bi se lahko vsaj mesec dni prej pristopilo k pripravi in izpeljavi nujno potrebnih razvojnih ukrepov, reform, davčnih in administrativnih razbremenitev. S tem bi hitreje ustvarili pogoje za začetek novega razvojnega ciklusa in bi se izognili nepotrebnemu zaostajanju za vsemi konkurenčnimi ekonomijami, so prepričani.

Nov razvojni ciklus s čim prejšnjim imenovanjem vlade bi po njihovih navedbah omogočil vzpostavitev trdnih temeljev za višjo kvaliteto življenja. Prav tako bi spremembe odpravile škodljive posledice obdobja vlade brez polnih pooblastil. Obenem pa bi predlagane spremembe ustave imele pozitivne finančne posledice in pozitiven vpliv na mednarodni ugled države, so še prepričani v poslanski skupini SDS.