kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začatek postopka za ustavne spremembe glede imenovanja vlade

Deli na:
Začatek postopka za ustavne spremembe glede imenovanja vlade

Šarec je izgubil že dva ministra. - Foto: Primož Lavre

Ustavna komisija, ki bo danes zasedala prvič v tem sklicu, bo razpravljala o predlogu SDS za začetek postopka za spremembe ustave, s katerimi bi poenostavili postopek imenovanja vlade. V SDS predlagajo, da bi novo vlado namesto po dvofaznem postopku imenovali po enofaznem postopku in tako vlado dobili prej kot po vsakih dosedanjih volitvah.

Po dosedanjih volitvah je do imenovanja vlade prišlo po dveh ali treh mesecih, zato SDS, ki je tovrstne spremembe predlagala že v prejšnjem mandatu, predlaga poenostavitev postopkov. Prav tako je po njihovem mnenju treba okrepiti vlogo mandatarja, ki je odgovoren za pripravo programa dela vlade in izbor ministrske ekipe.

Zaslišanja kandidatov za ministre v DZ so v veliki meri nepotrebna in predstavljajo le dodaten teden zamude pri oblikovanju vlade, ocenjujejo v SDS. Prepričani so, da njihov predlog skrajšuje čas "praznega teka" pri imenovanju vlade, saj so "škodljive posledice ohranjanja takšnega stanja prevelike in tudi nepotrebne".

Ustavna komisija po poslovniku DZ sprejme predlog sklepa, da se začne postopek za spremembo ustave, z dvotretjinsko večino glasov navzočih članov. Če ustavna komisija ne sprejme takega sklepa, o tem pripravi poročilo za sejo državnega zbora. Če sklep sprejme, opravi razpravo o osnutku ustavnega zakona. Predlog ustavnega zakona pa ustavna komisija sprejme z dvotretjinsko večino glasov vseh svojih članov.