Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS odgovarja Lukšiču: S socialističnim dvigovanjem davkov bodo revni Slovenci še bolj obubožali

Deli na:
SDS odgovarja Lukšiču: S socialističnim dvigovanjem davkov bodo revni Slovenci še bolj obubožali

Foto: Bobo

"Če bi bilo tako enostavno premagati krizo, kot si to predstavlja tovarišija iz Levstikove 15 in FDV, torej z nebrzdanim zviševanjem davkov, potem svetovnih gospodarskih in finančnih kriz sploh ne bi bilo,"  se je opozicijska SDS odzvala na današnje navedbe predsednika Socialnih demokratov Igorja Lukšiča.

Objavljamo odziv SDS:

Predsednik Socialnih demokratov dr. Igor Lukšič je na današnji novinarski konferenci med drugim govoril o davčni politiki in o nujnosti sprejema davka na nepremičnine. Tako je dejal, da je vlada z davčno reformo leta 2007 znižala davčne prilive za približno desetino proračunskih sredstev in da je vlada v preteklosti za 250 milijonov evrov letno znižala davčne prilive iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb. Dejal je še: »Če ne bi bilo Erjavca in Janeza Janše, ki sta zniževala davke, sedaj tega ne bi bilo treba storiti" in ocenil, da je davek na nepremičnine treba sprejeti.

Tovrstne izjave ne bi bile vredne resnega odgovora, ker jih trosi politik, ki je denimo letos aprila dejal: »Dvig davkov je štirikrat bolj uspešen mehanizem od zmanjševanja porabe.« Ker pa gre za predsednika druge največje vladne stranke, ki je skupaj z ostalimi člani vlade zapravil slovensko finančno suverenost, pa je vendarle potrebno poudariti sledeče:

1. Socialni demokrati so v okviru Partnerstva za razvoj, s katerim je Janševa vlada v mandatu 2004-2008 sodelovala pri usklajevanju zakonskih predlogov z opozicijo, davčno reformo podprli.

2. Proračun Republike Slovenije je bil leta 2007 prvič v slovenski zgodovini uravnotežen in je izkazoval več prihodkov kot odhodkov.

3. V času, ko je SD podprla davčno reformo in ko smo imeli proračunski presežek, je Slovenija beležila rekordno in najvišjo gospodarsko rast v svoji zgodovini. Tudi zaradi davčne reforme.

4. Če bi bilo tako enostavno premagati krizo, kot si to predstavlja tovarišija iz Levstikove 15 in FDV, torej z nebrzdanim zviševanjem davkov, potem svetovnih gospodarskih in finančnih kriz sploh ne bi bilo. S socialističnim dvigovanjem davkov, bodo Lukšič in njegova vlada obubožali že tako revne državljanke in državljane, tistih, ki uživajo v nepravičnih rdečih privilegijih, mastnih in izjemnih pokojninah, pa to ne bo posebej prizadelo.

5. Socialni demokrati so od Janševe vlade leta 2008 dobili uravnotežen proračun, nekaj manj kot 8 milijard evrov dolga, 55 tisoč brezposelnih in 5-odstotno gospodarsko rast. V času njihove vlade, ko so javne finance vodili Križanič, Gaspari, Isajlović in Zemljarič pa so podvojili brezposelnost, beležili negativno gospodarsko rast in dolg Republike Slovenije povečali za 3krat na 23 milijard evrov.

6. Če bi koalicija, ki je doslej zabeležila najboljše gospodarske rezultate v slovenski zgodovini, državo vodila tudi po letu 2008, potem danes ne bi bilo krize, ne virantovanja in ne napadov na davkoplačevalske denarnice.