favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Borci si želijo strankarsko neodvisno »konstruktivno mandatarko«

Deli na:
Borci si želijo strankarsko neodvisno »konstruktivno mandatarko«

Foto: Bobo

Predsedstvo ZZB NOB Slovenije za čim prejšnjo rešitev politične krize in povrnitev stabilnosti v državi predlaga oblikovanje tehnične in projektne vlade, ki bi jo vodila mandatarka. Zavzemajo se, da se za "konstruktivno mandatarko" izbere žensko, "ki uživa velik družbeni ugled in ne pripada nobeni od obstoječih političnih strank".

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, je pri izboru mandatarke potrebno zlasti upoštevati njene izkušnje v gospodarstvu in/ali javni upravi, znanosti ter sistemu javnega zdravstva.

"Konstruktivna mandatarka naj se obveže, da bo nova vlada takoj pričela z delom na bistvenih popravkih volilne zakonodaje v smeri uveljavljanja neposredne demokracije in večje participacije civilne družbe v javnih zadevah, prav tako pa tudi za nujne popravke v ekonomski politiki," so še zapisali.

S ciljem pospešitve tega procesa in uveljavljanja načela politične etike predsedstvo ZZB NOB tudi predlaga, da oba predsednika največjih parlamentarnih strank, Janez Janša in Zoran Janković, nepreklicno odstopita s svojih političnih funkcij.

Kot navajajo, je z razpadom vladajoče koalicije vlada izgubila legitimnost, predsednik vlade pa še naprej vztrajno odbija glasovanje o zaupnici v DZ. To pa vodi do nestabilnosti, ki ogroža temelje državne varnosti.

Čeprav predsedstvo meni, da bi bile predčasne volitve v dani situaciji normalna in demokratična rešitev, pa ugotavlja, da je pot do take rešitve negotova in dolgotrajna. V interesu naroda in države pa je treba ukrepati takoj: "sporazumno in z odrekanjem osebnim, strankarskim in ideološkim interesom".