sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS odgovarja Čušu, da ni prejel podpore vseh odborov v volilnem okraju

Deli na:
SDS odgovarja Čušu, da ni prejel podpore vseh odborov v volilnem okraju

Foto: Bobo

V SDS so v odzivu na očitek nekdanjega strankinega poslanca Andreja Čuša, da so poskušali vsem kritičnim preprečiti kandidaturo na prihodnjih volitvah, odzvali s pojasnilom, da Čuš pri evidentiranju kandidatov ni dobil podpore vseh odborov v svojem volilnem okraju. Čuš je medtem napovedal ustanovitev strokovnega sveta, ki utegne prerasti v stranko.

Čuš je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da do nekdanje stranke ne goji zamer. Je pa prepričan, da bo bolj uspešna, ko bodo njeni poslanci v večji meri tekmovali "v iskanju boljših rešitev v korist razvoja Slovenije in v nekoliko manjši meri v tem, kdo bo boljše poslušal predsednika Janeza Janšo".

Spomnil je, da je letos v SDS stekel kandidacijski postopek za volitve. Vsem, ki so bili do nekaterih ravnanj kritični, so po njegovih besedah poskušali kandidaturo preprečiti. "To naredijo, potem pa pravijo, da si užaljen, ker nisi v kandidacijskem postopku dobil okraja. No, jaz sem ga, saj sem v volilnem okraju od lokalnih odborov prejel izjemno podporo," je dodal.

V SDS pa so v pisnem odzivu navedli, da Čuš pri evidentiranju za kandidiranje na naslednjih volitvah ni dobil podpore vseh odborov v volilnem okraju, kjer je bil leta 2014 izvoljen za poslanca. Ker pa se kandidacijski postopek po končanem evidentiranju ni še niti začel, je govorjenje o uvrstitvi oz. neuvrstitvi na kandidatno listo, o čemer v skladu s statutom odloča več organov stranke, povsem prezgodnje, so pojasnili.

V kratkem odzivu so se tako kot v petkovem odzivu obregnili le še ob poročanja o izstopih iz SDS. Upajo, da bodo mediji v prihodnjih dneh vsaj toliko pozornosti, "kot ga namenjajo nekaj izstopom iz SDS, namenili tudi vzrokom za izstop deset do petnajst tisoč mladih šolanih rojakov na leto iz domovine, ko morajo le-ti v tujino s trebuhom za kruhom".

Še pred izstopom Čuša iz SDS, ki zdaj šteje 20 poslancev, je stranko zapustilo nekaj vidnih obrazov, med njimi nekdanji minister Dragutin Mate in dolgoletna članica Vera Ban. Ta je javno kritizirala Janšo, v zadnjih dneh pa so se krepila ugibanja o tem, da je več poslancev SDS nezadovoljnih z delovanjem stranke.

Med njimi se je omenjalo Marka Pogačnika, a je ta zatrdil, da stranke ne bo zapustil. Tudi poslanec Andrej Šircelj je za STA povedal, da o tem ne razmišlja.

Bolj negotov je poslanec Zvonko Lah, ki je za spletni portal Siol.net navedel, da za zdaj ostaja v SDS, a da ne more reči, kaj bo v prihodnje. "Res je, da nisem ravno zadovoljen s tem, kar se dogaja v stranki. Najbolj me moti, da se ne ukvarjamo s trenutnimi stvarmi in prihodnostjo, ampak s preteklostjo. To ne bo nič rešilo. Tudi z gospodarstvom se ukvarjamo premalo," je povedal Lah. Dodal je, da najverjetneje do poletja stranke ne bo zapustil, saj se posveča različnim zakonodajnim postopkom. Tudi na vprašanje, ali se bo pridružil stranki NSi, je odgovoril, da za zdaj ne.

V NSi so navedli, da konkretnih prestopov ne komentirajo, da pa so načeloma odprti za vse, ki so pripravljeni sprejeti njihov program in z "zdravim pogledom v prihodnost delati v dobrobit državljank in državljanov".