zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS in NSi bosta z morebitno interpelacijo zoper Vebra počakali do Cerarjeve odločitve

Deli na:
SDS in NSi bosta z morebitno interpelacijo zoper Vebra počakali do Cerarjeve odločitve

Foto: Bobo

SDS in NSi bosta z interpelacijo zoper ministra za obrambo Janka Vebra počakali na odločitev premierja Mira Cerarja glede ministra. Osnutek je že pripravljen, a ga še usklajujejo, so pojasnili novinarjem. Premierju so tudi že posredovali poročilo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, za katero je zaprosil, so pojasnili v SDS.

Kot je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil poslanec SDS Žan Mahnič, premierjevo odločitev pričakujejo do konca tedna. Po njegovih besedah se glede vsebine interpelacije še pogovarjajo, osnutek pa je že pripravljen. Prav tako se bodo še pogovarjali s poslanskimi skupinami, če bo še katera zainteresirana.

Interpelacijo po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak pripravljajo tudi v NSi. Se pa v zvezi s tem dogovarjajo tudi s SDS. "Oboji pripravljamo interpelacijo, tako da verjamem, da bo dobro pripravljena," je dejala v izjavi novinarjem v DZ.

Tudi Novakova je pojasnila, da čakajo na odločitev ministra Vebra, ali bo sam sprevidel, da je naredil napako in odstopil, oziroma odločitev predsednika vlade Mira Cerarja. Če predsednik Vebra ne bo zamenjal, bodo vložili interpelacijo oziroma jo bodo podprli.

Po Mahničevih besedah je glavni očitek Vebru, da je Obveščevalno-varnostno službo (OVS) ministrstva za obrambo zlorabil v lastne strankarske namene. Tako on kot direktor obveščevalno-varnostne službe Mors Gorazd Rednak sta zatrjevala, da ni pisnih dokumentov v zvezi s tem, je spomnil Mahnič. A so v ponedeljek prejeli dokument, ki po poslančevih besedah oba postavlja na laž.

"Vidi se, da je OVS posegla v civilno sfero s tem, ko je pregledovala Telekom Slovenije oz. kakšne vplive bi imela prodaja družbe na nacionalno varnost," je prepričan Mahnič. Po njegovih besedah pa še vedno ostaja odprto vprašanje, kakšne metode so bile uporabljene, kako so operativno delovali v obveščevalnem in protiobveščevalnem sektorju in kako so zbirali "informacije, ki jih ni".

"Premier ima dobro možnost, da pokaže, kako resno jemlje obveščevalne službe, da ne bo dopustil zlorab v strankarske in lastne namene in da Vebra pozove k odstopu," je ocenil Mahnič.

Pojasnil je še, da je bil premier v ponedeljek v kontaktu s predsednikom parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in so mu gradivo takoj posredovali. Medtem Mahnič ne ve, kako je z magnetogramom seje. Če ta še ni napisan, je premier po poslančevem mnenju, sicer članu komisije, zagotovo prejel posnetek seje.

Premier se je sicer v ponedeljek sestal z Vebrom. Medtem ko je minister ocenil, da mu premier zaupa, pa so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da Cerar pričakuje od ministra dodatna pojasnila.

Premier tako pričakuje pisno pojasnilo, zakaj je minister navedeno analizo naročil OVS, ko pa je bila prva analiza že zaupana civilnemu delu ministrstva, torej Civilni zaščiti in službi za informatiko in komunikacije. Obenem je predsednik vlade v zvezi z navedeno analizo OVS obrambnemu ministru naložil natančnejšo utemeljitev pravne podlage zanjo.

Podpora morebitni interpelaciji zoper Vebra medtem v drugih poslanskih skupinah za zdaj še ni jasna.