nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar prejel Vebrova dodatna pojasnila: bo zdaj zaupal svojemu ministru?

Deli na:
Cerar prejel Vebrova dodatna pojasnila: bo zdaj zaupal svojemu ministru?

Foto: Bobo

V kabinetu premierja Mira Cerarja so potrdili, da je premier prejel pošto oz. pojasnila obrambnega ministra Janka Vebra. Cerar je svoje stališče glede Vebrovega ravnanja včeraj pojasnil tudi poslancem SMC. Kot napovedujejo, bodo sledili njegovi odločitvi. Tako kot Cerar pa tudi predsednik republike Borut Pahor želi, da se o tem razjasnijo vsi dvomi.

Vsebina ministrovega odgovora predsedniku vlade javnosti še ni znana. Cerar pa je prejel tudi poročilo parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki se je ukvarjala z ministrovim ravnanjem v zvezi z analizami vidikov prodaje Telekoma, so za STA še pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Premier in predsednik SMC je sicer včeraj tekom dne obiskal svojo poslansko skupino. Pojasnil jim je, da pričakuje Vebrova pojasnila in da bo treba preučiti še določene pravne vidike, je v izjavi za medije v DZ pojasnila vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer.

Veber je sicer za Televizijo Slovenija včeraj dejal, da so na ministrstvu dodatne odgovore za predsednika vlade v zvezi z analizami vidikov prodaje Telekoma začeli pripravljati že zjutraj. Veber med drugim pričakuje, da se bodo na sredini terenski seji vlade dogovorili, kdaj bodo pregledali tudi ta dopolnjen odgovor.

Medtem ko je minister Veber po ponedeljkovem srečanju s Cerarjem ocenil, da mu premier zaupa, pa so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da Cerar pričakuje od ministra dodatna pojasnila. Zanima ga, zakaj je analizo naročil Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo, ko pa je bila prva analiza že zaupana civilnemu delu ministrstva, torej Civilni zaščiti in službi za informatiko in komunikacije. Obenem je predsednik vlade v zvezi z navedeno analizo OVS obrambnemu ministru naložil natančnejšo utemeljitev pravne podlage zanjo.

Prav to dvoje zanima tudi SDS in NSi, ki že pripravljata interpelacijo zoper ministra, če ta ostane v vladi. Podpora ostalih poslanskih skupin interpelaciji kljub nekaterim že izraženim dvomom za zdaj ni jasna.

Tudi v največji poslanski skupini še čakajo na odločitev predsednika vlade o tem vprašanju. "Tej odločitvi bomo vsekakor zaupali," je pojasnila vodja poslanske skupine SMC.

Sicer pa je tudi Kustec Lipicerjeva tako kot Cerar kritična do nekaterih izjav, iz katerih je bilo moč razbrati, da SD s podporo Cerarja Vebru pogojuje sodelovanje v vladni koaliciji. "Koalicija je trdna in mislim, da je neprimerno in nedopustno kakršnokoli pogojevanje v tem smislu. Treba se je zavedati, da je koalicija skupinska entiteta in da njen obstoj ni odvisen od enega samega posameznika," je poudarila.

Da je celovita razjasnitev vseh okoliščin pomembna za zaupanje v delovanje obveščevalno-varnostnega sistema, ocenjuje tudi predsednik republike. Zato mora biti po njegovem mnenju to v interesu vseh, ki imajo pooblastila v zvezi s tem sistemom.

"Glede na občutljivost področja delovanja obveščevalnih služb pa je treba odpraviti vsak dvom, da je v tem primeru prišlo do morebitnih nezakonitosti, prekoračitve pooblastil ali nestrokovnosti. V tem smislu predsednik republike razume potrebo po dodatnih informacijah in pojasnilih ministrstva za obrambo," so za STA navedli v Pahorjevem uradu.