cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS državnotožilski svet pozvala k razrešitvi generalnega državnega tožilca Fišerja

Deli na:
SDS državnotožilski svet pozvala k razrešitvi generalnega državnega tožilca Fišerja

Foto: Primož Lavre

Stranka SDS je državnotožilskemu svetu konec minulega tedna dala pobudo za začetek postopkov za razrešitev generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zaradi nezakonitega imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja tožilstva. Da je Fišer zlorabil oblast, kaže tudi sodba upravnega sodišča, je danes spomnil poslanec Vinko Gorenak.

DZ je minuli teden opravil tudi razpravo o predlogu priporočila SDS, s katerimi bi med drugim pravosodnega ministra in državnotožilski svet pozval k razrešitvi Fišerja. O priporočilu DZ ni glasoval, saj je bilo zavrnjeno že na delovnem telesu.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je na današnji novinarski konferenci spomnil, da so razpravljali o dokumentih, iz katerih je razvidno, da je Fišer z imenovanjem Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva kršil zakon.

Da je temu tako, je po Gorenakovih besedah ugotovilo upravno sodišče, identične pa so tudi ugotovitve ministrstva za pravosodje, ki je izvedlo nadzor na vrhovnem državnem tožilstvu. Ti dokumenti so bili objavljeni minuli teden, je pojasnil Gorenak.

Spomnil je, da v tem primeru poteka tudi postopek pred Komisijo za preprečevanje korupcije, ki da je v začetni fazi svojega še ne javno objavljenega poročila ugotovila, da gre za nasprotje interesov in sum korupcije. Poročilo po Gorenakovih ocenah še ni javno, ker ga zadržuje vrhovno sodišče.

Generalni državni tožilec Fišer je namreč dan pred imenovanjem vlade Janeza Janše leta 2012 Škrleca imenoval na mesto generalnega direktorja vrhovnega tožilstva, pravosodni minister Aleš Zalar pa je imenovanje potrdil.

Janševa vlada je sklep o imenovanju razveljavila, Škrlec pa se je obrnil na upravno sodišče. To ga je zavrnilo z ugotovitvijo, da je bilo imenovanje nezakonito ter da sta Fišer in Zalar samovoljno izvrševala oblast.

Aprila 2013 je državnotožilski svet Škrleca ponovno potrdil na položaj, tokrat pa naj bi bilo imenovanje zakonito.

Gorenak je danes še opozoril, da ima Fišer tudi ignorantski odnos do vabil DZ. Nazadnje ga ni bilo na seji odbora DZ za pravosodje, ki je obravnavala očitke Fišerju, podobno pa je Fišer po Gorenakovih besedah svoj prihod odpovedal tudi za sejo komisije DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti. Na slednji bodo obravnavali grožnjo Demokraciji in Reporterju prek spletnega omrežja Facebook, saj so jim napovedali, da se bo pri njih zgodilo huje, kot je bilo ob tragediji v Parizu.