zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak oster: Fišer je izrekel vrsto laži!

Deli na:
Gorenak oster: Fišer je izrekel vrsto laži!

Foto: Bobo

"Generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer je danes izrekel vrsto laži," poslanec SDS dr. Vinko Gorenak očita Fišerju, ki se je danes odzval na afero ob imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca.

Objavljamo izjavo SDS:

»Zvonko Fišer je dejal, da »nihče v postopku imenovanja generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva ni dobil nobenih koristi in nihče drug se ni prijavil.« To je dvojna debela laž. Bila sta dva postopka. V prvem postopku je bilo več kandidatov, a je bil ta postopek 7.2.2012 zaključen z neizborom kandidata. Kasneje pa je bil nov postopek, kjer se ni nihče prijavil, seveda, ker je delovno mesto kot v. d.  že zasedal gospod Šrklec, na nezakonit način in so vsi vedeli, da je to delovno mesto rezervirano zanj. Zato se tudi v drugo ni nihče prijavil. To pa ne velja za prvi primer prijave,« je povedal dr. Gorenak in dodal: »Še več, delovno mesto gospoda Šrkleca je bilo umetno ustvarjeno. Prej je to delo opravljala gospa, ki je bila nezakonito premeščena na delovno mesto, ki ga sploh ni bilo,« je dejal poslanec SDS.

»Zvonko Fišer pravi, da ni prišlo do kombiniranja uporabe dveh zakonov. Vendar so tri institucije, to je upravno sodišče, Ministrstvo za pravosodje in Inšpektorat za javni sektor, ugotovile, da so kombinirali dva zakona in da je zato prišlo do nezakonitega imenovanja,« je dejal poslanec SDS in dodal: »Ponovno torej čista laž gospoda Fišerja.«

Poslanec SDS je opozoril, da gospod Fišer pravi, da gre v omenjenem primeru za vprašanje njega, njegove integritete, profesionalnosti in osebnega dostojanstva. »Gospod Fišer, kaj pa dostojanstvo in človekove pravice tistih ljudi, ki ste jih obsodili, ko ste bili še sodnik in je sodišče kasneje reklo, da sploh ni bilo storjeno kaznivo dejanje po takratni zakonodaji? Pri tem mislim na dva duhovnika, ki sta bila obsojena,« je dejal dr. Gorenak in nadalje še vprašal: »Kaj pa obtožnica zoper Janeza Janšo?«

Po Gorenakovih besedah se je namreč generalni državni tožilec tudi večkrat hvalil, kako je pripeljal do pravnomočne obsodbe Janeza Janše. »In to brez dokazov, kot je povedalo Ustavno sodišče. Pa vendar: ali te osebe pa nimajo osebne integritete in dostojanstva? Na podlagi nezakonitega dela generalnega državnega tožilca in njegovih podrejenih so bili celo v zaporu, in pri tem konkretno mislim na predsednika SDS,« je dejal poslanec SDS.

Nadalje je dr. Fišer dejal, da je KPK ustvarila nenormalen in nelegitimen sistem, ki služi diskreditaciji posameznika. »No, to pa je, kot da bi poslušal sebe leta 2012. Kako to, da gospod Fišer tega ni ugotovil, ko je bil zakon o KPK sprejet? Kako to, da tega ni ugotovil 8.1. 2013, ko je bilo izdano poročilo o premoženjskem stanju predsednikov strank? Je bilo delovanje KPK takrat dobro? Gospod Fišer se spreneveda in to komisijo kritizira šele danes, čeprav smo v SDS svoje o tej komisiji povedali že leta 2008 in leta 2011,« je dejal dr. Gorenak. Ob tem je tudi spomnil, da nobena država v Evropi nima takšne komisije kot jo imamo pri nas, imajo jo le države Južnega Balkana. »Danes je gospod Fišer proti KPK, ker je sam v takšnem postopku. In se izjemno spreneveda,« je bil jasen poslanec SDS.

Po Gorenakovih besedah pa se generalni državni tožilec spreneveda tudi glede vpliva politike na tožilstvo. »Leta 2012 je govoril, da Gorenak vpliva na tožilstvo, leta 2015 pa, da politika vpliva na tožilstvo. Ne pove pa, kdo je ta politika. Je to sedanja vlada, minister, predsednik vlade? Hkrati, ko govori o vplivu politike, tudi ne pove, da je leta 2012, nezakonito in z zlorabo oblasti imenoval politika na najvišje mesto v državnem tožilstvu. Ta politik je gospod Škrlec, iz LDS, ki je postal generalni direktor. A to pa ni bilo moteče?« se je vprašal poslanec SDS.

Ob vsem tem pa je opozoril tudi na to, da se danes večinoma ukvarjamo s koruptivnostjo dr. Fišerja, čeprav je po besedah dr. Gorenaka storil nekaj hujšega. »Zlorabil je oblast v tej isti zadevi, kar je dokončno in pravnomočno ugotovilo upravno sodišče Republike Slovenije. Naredil je torej več in huje kot je koruptivno dejanje,« je menil poslanec SDS.

Nenazadnje pa je dr. Gorenak postavil tudi javno vprašanje dr. Fišerju, in sicer: »Koliko je tožilstvo plačalo za najem PR agencije, ki naj bi ga pripravila za današnji nastop na novinarski konferenci?«

Tonski posnetek izjave za medije je dosegljiv na povezavi: http://www.sds.si/download/Gorenak_odziv_trditve_GDT_120515.mp3