Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDH zbira zavezujoče ponudbe za Telekom Slovenije

Deli na:
SDH zbira zavezujoče ponudbe za Telekom Slovenije

Foto: Bobo

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) se je v torek seznanil s potekom prodajnih postopkov v družbah Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) in Telekom Slovenija. Medtem ko je postopek prodaje NKBM še naprej v fazi zbiranja zavezujočih ponudb, se je ta faza zdaj začela še za Telekom.

V postopku prodaje Telekoma Slovenije so se zaključile predstavitve družbe potencialnim vlagateljem. "Ti bodo v času, ki je za to običajno potreben, pripravili zavezujoče ponudbe," so za STA pojasnili na SDH.

Za glavne interesente za skoraj 73 odstotkov neposredno in posredno državnega deleža v Telekomu Slovenije so veljali nemški Deutsche Telekom in štirje finančni skladi - ameriška Providence in Bain Capital ter evropska Apax in Cinven. Bain Capital je od namere že odstopil, o tem pa naj bi razmišljal tudi Apax, je prejšnji teden za STA pojasnil Domen Granda iz borznopsoredniške družbe GBD.

V igri za nakup bi tako lahko ostali le še sklada Providence in Cinven ter Deutsche Telekom. Oba sklada naj bi izgubila interes zaradi neodločnosti slovenskih politikov in preferiranja Deutsche Telekoma, je še dejal Granda.

Današnje Finance pa pišejo, da so po neuradnih informacijah v Apaxu, ki se je zglasil na menedžerski predstavitvi družbe, še pred obiskom tožili, da ne verjamejo, da bo država Telekom res prodala, in so razmišljali o tem, da dvignejo roke. Kako so se odločili, ali bodo ponudbo vseeno oddali, bo predvidoma znano konec tedna.

Kot še piše časnik, morajo zainteresirani zavezujoče ponudbe oddati do konca januarja. Pogodba z morebitnim kupcem bi lahko bila podpisana februarja, celotni postopek prodaje pa izpeljan v pol leta.

V SDH medtem ne razkrivajo nobenih podrobnosti, saj, kot so poudarili, "podrobnosti prodajnih postopkov, časovnice in potencialnih vlagateljev v interesu postopkov prodaje ne moremo razkriti, bomo pa zainteresirano javnost obvestili o pomembnejših korakih v posameznem postopku prodaje".

V postopku prodaje 100-odstotnega deleža NKBM po pojasnilih SDH še naprej poteka druga faza, v kateri potencialni investitorji, v skladu s postopkom, pripravijo in oddajo zavezujoče ponudbe. "Zaradi novonastalih okoliščin, po objavi rezultatov stresnih testov Evropske centralne banke, ponudniki, po dogovoru s finančnimi svetovalci in prodajalci, dopolnjujejo zavezujoče ponudbe," so še dodali.

V SDH so oktobra povedali, da je za drugo največjo banko prišlo več zavezujočih ponudb, neuradno je govora o dveh, madžarska banka OTP in ameriški zasebni naložbeni sklad Apollo. Med najresnejšimi ponudniki pa se v medijih ves čas omenja OTP.

Kot so pred dnevni pisale Finance, bo SDH zavezujočih ponudbe za NKBM zbiral do konca januarja.