zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hvala, Janez: Kako je Janša financiral selitev SD iz »ukradene vile«

Deli na:
Hvala, Janez: Kako je Janša financiral selitev SD iz »ukradene vile«

Sedež stranke SD na Levstikovi ulici v Ljubljani. - Foto: Bobo

Socialni demokrati so zapustili razvpito vilo na Levstikovi ulici v Ljubljani in danes odpirajo nove prostore na Nazorjevi ulici v centru prestolnice.

Skromen prispevek k nepremičninskim poslom SD je dal tudi prvak SDS Janez Janša, ki je konkurenčni stranki očital, da je delovala v ukradeni judovski vili, zaradi česar ga je stranka tožila. Po porazu na sodišču se je moral Janša SD opravičiti in ji nakazati še 12.476 evrov odškodnine z obrestmi.

Janša je stranki SD nakazal 12.476 evrov odškodnine; zaradi Patrie pa od države, tožilko in sodnikov terja 900.000 evrov!

Vila na Levstikovi je bila nekoč v lasti v Auschwitzu umorjenega judovskega trgovca Feliksa Moskoviča. Podedoval jo brat njegove prav tako umorjene žene Klare Lajtner Ignat in jo leta 1947 prodal Dani Kos, ta pa jo je leta 1961 prodala splošnemu ljudskemu premoženju, torej državi.

Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, je vilo pridobila z menjalno in darilno pogodbe z Republiko Slovenijo za del stavbe državnega zbora na Tomšičevi ulici, v kateri zdaj delujejo poslanske skupine. Zanimivo, v času, ko je vlada Janeza Drnovška sklenila to pogodbo s SDP, je bil Janša minister za obrambo in po vseh dostopnih podatkih ni nasprotoval sklenitvi pogodbe.

Foto: Bobo - Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz - zadeva "ukradena vila" je bila še eden od odmevnih sodnih porazov Janše zaradi nepremišljenih tvitov.

Desetletja kasneje mu je zgodba o »ukradeni vili« prišla prav v propagandni vojni, v kateri pa je bil klavrno poražen. Najprej je resnico lastništvu vile, v kateri je do pred kratkim delovala SD, razkril zgodovinar dr. Renato Podbersič, znanstveni sodelavec Študijskega centra za narodno spravo. Podbersič je namreč januarja 2018 zelo podrobno opisal, kako je nekdanja Moskovičeva vila prešla v last države, s čimer je ovrgle Janševe očitke o kraji.

Sledila je še sodna zaušnica za Janšo. SD ga je tožila zaradi tvita, v katerem je zapisal: »Vsak brani svojo lastnino, četudi je ukradena vsem lastnikom električnih števcev. Tako kot judovska vila, v kateri deluje stranka SD.«

Janez Janša je kot nekdanji minister Drnovškove vlade omogočil predhodnici stranke SD, da si je prilastila »ukradeno vilo«

Okrajno sodišče v Velenju je Janšo spoznalo za krivega in mu naložilo plačilo 10.000 evrov odškodnine in plačilo stroškov sodnega postopka. Ob tem je moral na twitterju objaviti še opravičilo z naslednim tekstom: »Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene židovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.«

Janša je septembra lani sredi noči na twitterju objavil tri fotografije sodbe velenjskega okrajnega sodišča. Na eni od njih je bila vsebina javnega opravičila SD, ki ga je moral objaviti po sodbi. »Klavrno opravičilo, ki pravzaprav ni opravičilo,« so to komentirali v SD. Decembra lani je nato Janša socialnim demokratom nakazal še denar za odškodnino in sodne stroške, kar ga je z zamudnimi obrestmi stalo 12.476 evrov.