nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec zagrozil koaliciji: Če ne bo rebalansa proračuna, bo ta vlada šla domov in prišli bodo drugi

Deli na:
Šarec zagrozil koaliciji: Če ne bo rebalansa proračuna, bo ta vlada šla domov in prišli bodo drugi

Premier Marjan Šarec na seji vlade. - Foto: Bobo

Koalicijske partnerice se bodo na današnjem srečanju poskusile dogovoriti o ukrepih, ki so potrebni pri proračunskih odhodkih, potem ko je država prevzela nekatere dodatne obveznosti. V proračun si želijo vgraditi tudi čim več obljub iz koalicijske pogodbe, saj vseh glede na razpoložljiva sredstva ne bo mogoče.

DZ je proračun za leto 2019 sprejel že novembra lani, zdaj pa mora vlada vanj vračunati tudi odhodke zaradi nekaterih od takrat sprejetih zakonskih obveznosti, denimo ohranitev zdajšnjega zneska denarne socialne pomoči tudi v prihodnjem letu. Več denarja bo zahtevalo tudi zvišanje povprečnine, o kateri se je vlada pred kratkim uskladila z občinami.

Pogajanja o dodatnih sredstvih, ki jih bo vlada v rebalans proračuna za leto 2019 zapisala z namenom izboljšanja položaja javnih uslužbencev, so medtem še v polnem teku. Če dogovora ne bo, so sindikati za december že napovedali stavke.

Koalicija se mora uskladiti tudi glede prioritet in uresničevanja zavez iz koalicijskega sporazuma, saj bodo tudi te zahtevale dodatna sredstva in jih je torej treba predvideti v rebalansu.



"Ta je zelo pomemben za naprej, potrebno ga bo poslati tudi v Bruselj. Če bomo rebalans spravili skozi, če bo potrjen, potem bo tudi vlada obstala, če pa ne, bomo odšli domov in prišli bodo drugi," je pomembnost rebalansa na včerajšnji poslovni konferenci v Portorožu izpostavil premier Marjan Šarec.

Na finančnem ministrstvu so pred dnevi že pripravili nekatere ukrepe, ki pa so naleteli na oster odziv ne le opozicije, pač pa tudi koalicijskih strank. Šli naj bi namreč v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike, kot je denimo ukinitev dodatka za velike družine in otroškega dodatka v sedmem in osmem dohodkovnem razredu. Po protestih so te predloge že opustili.

Zdaj se mora koalicija dogovoriti o novih ukrepih, ki bodo zmanjšali obseg izdatkov za leto 2019, te pa zapisati v novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki jo mora DZ sprejeti še letos.