Revija Reporter
Slovenija

Kam je izginila obljuba o uresničitvi odločbe ustavnega sodišča o financiranju javnega programa v zasebnih osnovnih šolah? Janša: »So stvari, ki so samoumevne!«

Igor Kršinar, Ivan Puc

26. feb. 2020 14:56 Osveženo: 14:59 / 26. 2. 2020

Deli na:

Na OŠ Alojzija Šuštarja v Ljubljani je vpisanih 450 otrok.

Primož Lavre

V osnutku koalicijske pogodbe, ki so ga danes objavili mediji, je navedena tudi uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja osnovnih šol, toda v SMC in Desusu zatrjujejo, da tega stavka ni v koalicijski pogodbi, ki so jo včeraj podpisali predsedniki novih koalicijskih strank.

Prav tako tega stavka ne najdemo v poudarkih iz programskega dela koalicijske pogodbe, ki jo je na tviterju objavil prvak SDS in kandidat za mandatarja Janez Janša.

Ta je na novinarsko vprašanje odgovoril, da so stvari, ki so samoumevne, zato jih ni v koalicijski pogodbi: »Uresničitev katere koli ustavne odločbe je samoumevna.«

Uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede enakopravnega financiranja vseh, torej tudi zasebnih osnovnih šol je bilo zelo pomembno za NSI, ko se je po volitvah leta 2018 dogovarjala za vstop v vlado Marjana Šarca. Kot je znano, so LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus v osnutku takratne koalicijske pogodbe z NSI obljubile tudi rešitev tega pomembnega vprašanja.

Očitno je NSI na koncu izvisela, saj je Janša raje prisluhnil SMC in Desusu, ki sta temu zapisu ostro nasprotovala. Kot že omenjeno, sta pred dvema letoma, ko je Šarčeva koalicija snubila NSI, že bili pripravljeni rešitev zapisati v koalicijsko pogodbo.

Po umiku iz koalicijskih pogovorov, ki jih je vodil Marjan Šarec, je predsednik NSI Matej Tonin ocenil, da je bil glede financiranja zasebnega šolstva narejen velik premik. Kompromis je šel v smeri, da bo v koalicijsko pogodbo zapisana uveljavitev z odločbo ustavnega sodišča določenem 100-odstotnem javnem financiranju obveznega programa za obstoječe izobraževalne ustanove.

Za nove zasebne šole, pa 100-odstotno financiranje ne bi veljalo avtomatično. Obseg 100-odstotnega financiranja bi pri določenem deležu zasebnih šol v sistemu zamejili, s čemer bi zaščitili mrežo javnih šol. Odprto je ostalo, kolikšen naj bi bil ta delež. SD je takrat zagovarjala dva odstotka mreže šol, LMŠ se je zdel sprejemljiv triodstotni delež, v NSI pa so menili, da bi se meja financiranja določila pri štirih odstotkih.

Šlo je torej za dogovor, ko naj bi država morala povedati, kolikšen delež nevladnih oz. zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavni program, bo (so)financirala. Razumljivo je, da je NSI tudi v pogovorih s strankami tretje Janševe vlade vztrajala pri podobni rešitvi, kot je bila že nakazana v pogajanjih poleti 2018.

A očitno je NSI na koncu izvisela, saj je Janša raje prisluhnil SMC in Desusu, ki sta temu zapisu ostro nasprotovala. Kot že omenjeno, sta pred dvema letoma, ko je Šarčeva koalicija snubila NSI, že bili pripravljeni rešitev zapisati v koalicijsko pogodbo.