kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec ustanovil delovno skupino za zagotovitev povečanja vojaških zmogljivosti

Deli na:
Šarec ustanovil delovno skupino za zagotovitev povečanja vojaških zmogljivosti

Marjan Šarec - Foto: M24/Sašo Švigelj

Minister za obrambo Marjan Šarec je ustanovil delovno skupino za oblikovanje koncepta za zagotovitev povečanja vojaških zmogljivosti, ki ima med drugim nalogo še letos ustanoviti ustrezno poveljstvo prostorskih sil. Slednje se bo ukvarjalo z vsemi vidiki naraščanja sil Slovenske vojske (SV), so za STA pojasnili na ministrstvu.

Delovno skupino vodi državni sekretar obrambnega ministrstva Damir Črnčec. Njena naloga pa je oblikovati koncept za zagotovitev povečanja vojaških zmogljivosti ter predloga obsega in strukture povečanih vojaških zmogljivosti, so dodali.

Dopolnjevanje in posodabljanje obrambnih načrtov je sicer stalna naloga ministrstva, pri čemer rešitve prilagajajo nastalim varnostnim razmeram. V tem okviru redno posodabljajo tudi Načrt uporabe Slovenske vojske, ki v skladu z uredbo o obrambnem načrtovanju vključuje štiri sestavne elemente, in sicer ukrepe kriznega odzivanja, mobilizacijo SV, organizacijsko-mobilizacijski razvoj in načrt delovanja SV, so navedli na ministrstvu.

Spremembe na področju mobilizacije se redno izvajajo v delu, ki opredeljuje delovanje SV, kot tudi v delu organizacijskih enot ministrstva za obrambo, ostalih ministrstev in ostalih subjektov obrambnega načrtovanja. Spremembe se usklajujejo tudi z načrti zavezništva, so še odgovorili.Prenovo mobilizacijskih dokumentov in prilagoditev na zahteve novega strateškega koncepta zveze Nato je prejšnji ponedeljek napovedal načelnik generalštaba SV Robert Glava. "Ne živimo več v času popolnega miru," je bil jasen.

V procesu prilagajanja načrta uporabe SV novim zaostrenim mednarodnim varnostnim razmeram SV in ministrstvo dopolnjujeta tudi formacije SV. Gre za redne naloge, ki izhajajo iz zakona o vojaški dolžnosti, ki določa, da mora ministrstvo tudi po opustitvi obveznega služenja vojaškega roka izvajati priprave za ponovno uvedbo posameznih sestavin vojaške dolžnosti in za popolnjevanje SV s pripadniki rezervne sestave.

Gre za dokumente označene s stopnjo tajnosti, zato niso predmet javne razprave, so pojasnili na ministrstvu.