bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec pod Najevsko lipo: Čudno je, ko imamo svojo državo, pa slišimo toliko jamranja vsak dan

Deli na:
Šarec pod Najevsko lipo: Čudno je, ko imamo svojo državo, pa slišimo toliko jamranja vsak dan

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec. - Foto: Twitter

Pozivi, da moramo imeti radi svojo državo in jo bolj ceniti, so bili rdeča nit včerajšnjega srečanja pod mogočno Najevsko lipo nad Črno na Koroškem, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik vlade Marjan Šarec. Poudaril je, da politiki pridejo in gredo, država pa ostane. Dan pod lipo tako mineva v razmisleku o položaju in prihodnosti Slovenije.

Šarec je v nagovoru okoli 300 zbranim na srečanju pod mogočno lipo izpostavil pomen lastne aktivnosti vsakega posameznika za napredek ali izboljšanje položaja, posebej pa je izpostavil odgovornost ljudi na različnih položajih v državnih institucijah.

Premier je prepričan, da imamo prihodnost, je pa res, tako Šarec, da smo v zadnjih letih marsikatere priložnosti zamudili in da bo treba krepko delati. Predvsem bo po njegovih besedah treba v državnih institucijah vzpostaviti več reda in odgovornosti.

Slovenci in Slovenke smo bili vedno delaven narod, ki se je moral skozi dolga stoletja boriti za to, da je sploh obstal. "In zato je danes morda še toliko bolj čudno, ko imamo svojo državo, pa slišimo toliko jamranja vsak dan," je opozoril Šarec, ki nerad sliši primerjave s Švico. Vsak, ki je potoval po svetu, ve, da po svetu ni vse tako idealno, je dejal.

Izpod lipe, ki je po besedah županje Občine Črna na Koroškem Romane Lesjak simbol slovenstva, je predsednik vlade Slovencem sporočil, da potrebujemo optimizem, manj črnogledosti, predvsem pa, da ne pobijamo dobrih idej že na začetku. Ljudem in projektom je treba dati priložnost in svoj čas, hitrih rezultatov ne more biti, je poudaril predsednik vlade, ki srečanje pod Najevsko lipo vidi kot obeležitev slovenske državnosti.



"Slovenija nikoli ne bo druga Švica, ampak vedno prva Slovenija," pa je ena od misli direktorja Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec Silva Pritržnika, ki je odmevala na razmisleku pod lipo o položaju Slovenije v primerjavi s Švico, ki je bil uvod v včerajšnje osrednje, 29. srečanje pod Najevsko lipo. Mnogi so menili, da je potrebno pogledati svetle zglede v Sloveniji, možnosti, ki jih ponuja, in gospodarski ter siceršnji napredek, ki ga je dosegla.

"Ne primerjajmo se, ampak poskušajmo izboljšati tisto, za kar menimo, da je slabo," je udeležence spodbudila Lesjakova, ki meni, da je naloga vseh, da damo Sloveniji večjo težo in da je domoljubje tisto, ki nas bi moralo bolj povezati. "Pohvaliti je treba to, kar je vredno pohvale, pri kritiki pa bi si želela, da bi enkrat to spremenili v priložnost," pa je na razmisleku med drugim dejala nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Srečanja, ki se je v prvih letih imenovalo srečanje državnikov z državljani, a so ga z leti zaradi vse večje odsotnosti državnikov preimenovali v vseslovensko srečanje, se je včeraj udeležilo tudi nekaj predstavnikov iz političnega in gospodarskega življenja. Med drugim finančni minister Andrej Bertoncelj, državna sekretarka z ministrstva za infrastrukturo Nina Mauhler, oba koroška poslanca Jože Lenart in Jani Prednik, direktorji nekaterih večjih koroških družb in nekaj koroških županov.

Obiskovalce je v kulturnem programu med drugim navdušila pesem Lipa zelenela je, ki jo je ob nastopu Poklon Sloveniji zapela Manca Izmajlova. Gozdarji in črnjanska županja ocenjujejo, da je Najevska lipa kljub lanskim poškodbam, ki jih je utrpela v vetrolomu, v dobrem stanju in trdoživa ter da bo gostila še mnoga tovrstna srečanja.