stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec napadel Junckerja in mu očital pristranskost, ker je Plenkovićeva HDZ v Junckerjevi EPP

Deli na:
Šarec napadel Junckerja in mu očital pristranskost, ker je Plenkovićeva HDZ v Junckerjevi EPP

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec. - Foto: Primož Lavre

Slovenija in druge manjše članice unije so zaskrbljene zaradi pristranskosti Evropske komisije v korist večjih držav, potrebujemo komisijo, ki bo manj politična in bo spoštovala vladavino prava, je v pogovoru za Politico dejal slovenski premier Marjan Šarec. Na čelu Evropske komisije vidi aktualno komisarko iz Danske Margarete Vestager.

Šarec bo eden od 28 (ali 27, če bo do takrat Veliki Britaniji uspelo zapustiti unijo) voditeljev EU, ki bodo imenovali novega predsednika Evropske komisije. Za to mesto že ima v mislih vidno kandidatko - evropsko komisarko za konkurenco Margarethe Vestager, ki prihaja iz njegove politične družine evropskih liberalcev Alde in prav tako kot slovenski premier prihaja iz sorazmerno majhne države, Danske, piše Politico.

Vestagerjeva je "ena najboljših komisarjev. Večkrat sva se pogovarjala in njen pogled na prihodnost EU (...) je zdravorazumski," je dejal Šarec.

Od voditelja majhne države, ki je na položaju manj kot leto dni, bi lahko pričakovali, da bo najpomembnejše teme v Bruslju naslavljal bolj previdno. A ne slovenski premier Marjan Šarec, danes piše Politiko v povzetku intervjuja s Šarcem, ki ga je sicer opravil ob robu vrha voditeljev EU v Bruslju prejšnji teden, a doslej objavljal le njegove dele.

Nekdanji igralec in komedijant je Evropsko komisijo Jean-Clauda Junckerja obtožil, da je pristranska do njegove države zaradi strankarskih političnih interesov. Ocenil je, kdo naj bi bil naslednji šef komisije in razglasil, da je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani neprimeren za to funkcijo, povzema Politico.

Evropska komisija bi morala pozvati Hrvaško k spoštovanju arbitražne razsodbe. "Potrebujemo Evropsko komisijo, ki bo spoštovala vladavino prava (...) potrebujemo komisijo, ki bo manj politična," je dejal Šarec.

"Razočarani smo bili, ko gospod Juncker ni jasno povedal, da je treba spoštovati vladavino prava. Dejal je, da se ne bo postavil na nobeno stran - ne slovensko ne hrvaško ... Kar bi moral reči, je, da je treba spoštovati vladavino prava," je poudaril Šarec.

Šarec je v intervjuju opozoril tudi na "nezaslišane" izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija v Bazovici. Treba je storiti vse, da bi zagotovili, da naslednji predsednik Evropskega parlamenta ne bo nekdo, ki bo dopuščal zgodovinski revizionizem, je dejal.



Slovenija in druge manjše članice so po njegovih besedah zaskrbljene zaradi pristranskosti komisije v korist večjih držav. V novem mandatu si Šarec želi komisijo, ki bo bolj "zagovornik šibkejših držav". Komentarji, kot je Junckerjeva znamenita pripomba, da je Franciji dovoljeno nekaj manevrskega prostora glede fiskalnih pravil, ker je to pač Francija, je "tisto, kar nas moti," je za Politico dejal slovenski premier.

Kot več drugih voditeljev članic EU Šarec nasprotuje konceptu t. i. spitzenkandidatov, po katerem bi bil naslednji predsednik Evropske komisije v novem mandatu vodilni kandidat najmočnejše politične skupine na evropskih volitvah. Koncept, ki je bil prvič uporabljen pri imenovanju Junckerja leta 2014, kot je opozoril Šarec, ni del pogodb EU.

"Ni zakonit (...) ni demokratičen," je v zvezi s konceptom ocenil Šarec.

Poudaril je tudi, da ni federalist, vendar želi EU, ki lahko sprejema hitre odločitve. "Vidim, da nekatere odločitve prelagamo," je dejal.

Slovenski premier Šarec je eden izmed komedijantov in igralcev, ki so v zadnjih letih prestopil v politiko, piše Politico in spomni, da je komedijant Beppe Grillo ustanovil gibanje Pet zvezd, ki je zdaj na oblasti v Italiji, v prvem krogu predsedniških volitev v Ukrajini pa je največ glasov dobil komedijant brez predhodnih političnih izkušenj Volodimir Zelenski.

"Vesel sem bil, da Slovenija ni edina država, ki stopa po tej poti," je šaljivo odgovoril Šarec na vprašanje v zvezi s tem.

"Za igranje, komedijo, moraš veliko brati, veliko opazovati, preučiti karakterje in to ni tako preprosto," je dejal in dodal: "V politiki moraš imeti pogum, moraš nastopati, vedeti moraš veliko stvari. Hitro se moraš učiti."