volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec prihaja na mejo s Hrvaško

Deli na:
Šarec prihaja na mejo s Hrvaško

Predsednik vlade Marjan Šarec. - Foto: Bobo

Predsednik vlade Marjan Šarec si bo v ponedeljek skupaj z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar ogledal razmere na meji s Hrvaško na območju občin Ilirska Bistrica, Kostel in Črnomelj. Sestal se bo tudi z župani teh občin.

Premier Šarec bo najprej odšel v Občino Ilirska Bistrica in se srečal s tamkajšnjim županom Emilom Rojcem. Zatem bo odšel v Občino Kostel in si ogledal viseči most Slavski Laz, kjer delujejo mešane patrulje policije in vojske. Na mejnem prehodu Žuniči v občini Črnomelj pa se bo z mešano patruljo policije in vojske tudi srečal, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Na policiji še naprej zaznavajo trend strmega naraščanja števila nezakonitih prehodov meje. V prvi polovici letošnjega leta so policisti obravnavali 5345 nezakonitih prehodov meje, v enakem obdobju lani pa 3633. Opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana, Alžirije in Maroka.


Število nezakonitih prehodov državne meje se je tako v obdobju od 1. januarja do 30. junija letos glede na enako obdobje lani povečalo za 47,1 odstotka. Največ nezakonitih prehodov meje so obravnavali policisti policijskih uprav (PU) Koper, Novo mesto in Ljubljana, so na policiji zapisali v poročilu o nezakonitih migracijah na območju Slovenije.

Do konca junija je 2718 nezakonitih migrantoMarjan Šarecv izrazilo namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito, v enakem obdobju lani pa je bilo tovrstnih namer 2355. Na policiji ugotavljajo, da migranti, ki izrazijo namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito, po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je opazno največ državljanov Alžirije.

Policisti so v notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji ugotovili 355 kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj. Število tovrstnih primerov se je od enakega obdobja lani zmanjšalo za 13,2 odstotka. Največ je bilo nedovoljenih vstopov državljanov Pakistana.