favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Šentjurju že počistili odpadno blato, storilce še iščejo

Deli na:
V Šentjurju že počistili odpadno blato, storilce še iščejo

Odpadno blato se je "znašlo" na travnati površini ulice Leona Dobrotinška. - Foto: Novi tednik

Občina Šentjur je danes že poskrbela za odvoz okoli 20 kubičnih metrov nezakonito odloženega odpadnega blata, ki so ga odkrili ta teden. Župan občine Marko Diaci je za STA povedal, da so dokumentacijo o odvozu shranili, zato lahko povzročitelj onesnaženja, ko ga bo policija odkrila, od občine pričakuje račun.

"Šlo je za manjšo količino, približno en tovornjak materiala," je odločitev o tem, da bodo za odvoz blata takoj poskrbeli sami, pojasnil župan. Tako inšpekcijski postopki kot iskanje storilca lahko traja zelo dolgo, je spomnil, za občino pa je odvoz že zgodaj popoldan uredilo Javno komunalno podjetje Šentjur.

"Zadevo smo odpeljali pod strokovnim nadzorom," je poudaril Diaci. Dokumentacija je urejena, ko bo policija odkrila storilca, pa lahko zato ta tudi pričakuje račun, ki mu ga bo poslala občina.

Diaci se sicer boji, da je podobnega materiala v naravi odloženega še veliko. "Če to pride v zajetje pitne vode, lahko imamo vsi prebivalci in prebivalke velike težave, da ne govorim o škodi, ki nastaja ekosistemu. To ni hec," je opozoril in vse občane pozval, da so na morebitna tovrstna odlagališča pozorni in jih prijavijo policiji in inšpektoratu za okolje.



V Sloveniji sicer v skladu z zakonodajo v primeru, da povzročitelj onesnaževanja ni znan, breme sanacije pade na lastnika zemljišča. Tudi zato ti podobnih odkritij pogosto ne prijavljajo. Tokrat se je blato znašlo na občinskem zemljišču, zato je občina takoj poskrbela tudi za odvoz, je pojasnil Diaci. Sicer pa je spomnil, da najti lastnika zemljišča večinoma ni problem, medtem ko povzročitelji večkrat ostanejo neodkriti.

Da je neznani voznik na travnati površini ulice Leona Dobrotinška, nasproti industrijske cone Bohor v Šentjurju, nelegalno odložil okoli 20 kubičnih metrov odpadnega blata, ki verjetno izvira iz čistilnih naprav, so bili šentjurski policisti obveščeni v četrtek. Po do sedaj zbranih podatkih ga je pripeljal med 10. in 21. majem letos.

Morebitne očividce oz. vse, ki karkoli vedo o obeh zadevah, prosijo, da jim podatke sporočijo na telefonsko številko Policijske postaje Šentjur, na interventno številko 113 oz. na anonimno številko policije 080 1200.