favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marjan Šarec prihaja na južno mejo

Deli na:
Marjan Šarec prihaja na južno mejo

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Predsednik vlade Marjan Šarec se bo danes seznanil z razmerami na južni meji. Razmere si bo skupaj z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar ogledal na območju občin Ilirska Bistrica, Kostel in Črnomelj. Sestal se bo tudi z župani teh občin.

Najprej se bo v Občini Ilirska Bistrica srečal s tamkajšnjim županom Emilom Rojcem, potem pa si bo v Občini Kostel ogledal viseči most Slavski Laz, kjer delujejo mešane patrulje policije in vojske. Na mejnem prehodu Žuniči v občini Črnomelj se bo z mešano patruljo policije in vojske tudi srečal, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V teku sta dva razpisa, povezana z ograjo za varovanje državne meje. Eden zajema nakup dodatnih sidrnih vijakov in stebrov za postavitev ter montažo za že dobavljeno panelno ograjo v predvideni dolžini približno 3,7 kilometra. Postavitev je predvidena še letos, so za STA navedli na ministrstvu za javno upravo.


Drugi razpis pa predvideva nakup 40 kilometrov ograje skupaj z vijaki in stebri, montažnim materialom in montažo. Predvidena izvedba je v letošnjem in prihodnjem letu. Pri obeh razpisih zdaj preverjajo izpolnjevanje pogojev in ocenjujejo ponudbe.

Policija, ki pri številu nezakonitih prehodov meje še naprej zaznava trend strmega naraščanja, je v prvi polovici letošnjega leta obravnavala 5345 nezakonitih prehodov meje, kar je za 47,1 odstotka ali 1712 več kot v enakem obdobju lani. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Maroka.

Policisti so v notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji v prvem polletju letos ugotovili 355 kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj. To je 13,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.