Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec, Črnčec in Kozmelj niso storili kaznivega dejanja v zadevi Lepa Nataša. Požar, Janša in Tonin so lajali v luno

Deli na:
Šarec, Črnčec in Kozmelj niso storili kaznivega dejanja v zadevi Lepa Nataša. Požar, Janša in Tonin so lajali v luno

Zgodil se je pravosodni epilog afere Lepa Nataša, ki so jo poganjali Anja Bah Žibret, Matej Tonin in Bojan Požar. - Foto: arhiv Reporterja

Afera Lepa Nataša je dobila pravosodni epilog. Ljubljanska okrajna državna tožilka je zavrgla kazenske ovadbe zoper Rajka Kozmelja, Marjana Šarca in Damirja Črnčeca zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma zaradi napeljevanja k temu kaznivemu dejanju.

Spomnimo, afero je leta 2019 sprožil novinar-politik Bojan Požar, ki je takratnemu premierju Marjanu Šarcu in njegovemu državnemu sekretarju za nacionalno varnost Damirju Črnčecu očital klientelistično zaposlitev premierjeve znanke v Sovi, ki jo je takrat vodil Rajko Kozmelj.

Nato so se zadevo prevzeli poslanci SDS in »Lepo Natašo« razglasili kar za Šarčevo ljubico, ob tem pa še zlorabili naivnost takratnega predsednika državnozborske komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Mateja Tonina. Najbolj goreče sta Šarca in Črnčeca obtoževala Janez Janša in Žan Mahnič ter pritiskala na Tonina, da je skliceval seje.

Zaposlitev je preverjal tudi inšpektorat za javni sektor, ki glavnega očitka ni potrdil. Je pa ugotovil nekatere druge formalne kršitve. Sova je namreč za štiri zaposlene določena potrdila pridobila po tem, ko so bili že izbrani. Inšpektorat je izrekel ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev. 

Afera Lepa Nataša je zelo spodkopala takratno vlado, po Šarčevem odstopu s premierskega položaja je oblast spet prevzel Janša, Tonin pa je postal obrambni minister v njegovi vladi. Toda čeprav se je z vlado spremenilo tudi vodstvo Knovsa, ki ga je prevzela nova opozicija, je komisija sprožila kazenski postopek zoper Šarca, Črnčeca in Kozmelja.

Namesto Mahniča, ki je postal državni sekretar za varnost v Janševem kabinetu, je gonjo prevzela poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je tudi napovedala, da bo komisija zoper omejeno trojico vložila naznanilo suma kaznivega dejanja, in sicer so Kozmelju očitali zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, Šarcu in Črnčecu pa napeljevanje k temu dejanju.

Šarec, Črnčec in Kozmelj so bili zaslišani po volitvah. Ampak očitno je tudi Jager ugotovil, da ni kaznivega dejanja, saj je oktobra 2021 okrajnemu državnemu tožilstvu napisal zgolj poročilo. Okrajna državna tožilka Janja Potisk pa je 13. februarja naznanitev suma kaznivega dejanja zoper vse tri osumljene zavrgla.

Tako se je oktobra 2020 tudi zgodilo, zadevo je prevzel Nacionalni preiskovalni urad, kjer je po naših podatkih postopek vodil kriminalist Mitja Jager, pomočnik direktorice Petre Grah Lazar, ki je skupaj z njo na ta položaj prišel v času generalnega direktorja policije Antona Olaja in notranjega ministra Aleša Hojsa. Jager se je po naših podatkih intenzivno ukvarjal tudi s protesti zoper Janševo vlado, pisal uradne zaznamke, da Jaša Jenull in »kolesarji« rušijo ustavno ureditev in podobno. Po zamenjavi vlade je še vedno pomočnik direktorja NPU, ki ga zdaj vodi David Antolovič.

Šarec, Črnčec in Kozmelj so bili zaslišani po volitvah. Ampak očitno je tudi Jager ugotovil, da ni kaznivega dejanja, saj je oktobra 2021 okrajnemu državnemu tožilstvu napisal zgolj poročilo. Okrajna državna tožilka Janja Potisk pa je 13. februarja naznanitev suma kaznivega dejanja zoper vse tri osumljene zavrgla.

Naj še ob tem omenimo, da smo ozadje afere Lepa Nataša preiskovali tudi na Reporterju. Ugotovili smo, da je bila premierjeva znanka pred tem zaposlena na občini Škofljica, kjer naj bi jo takratni župan Ivan Jordan šikaniral, zalezoval in spolno nadlegoval, zaradi česar je morala v bolniško, nato pa si poiskala drugo službo. Župan je z zasebnimi detektivi nekdanjo uslužbenko zalezoval še potem, ko je bila v službi na Sovi. Toda nasilje nad ženskami je očitno tema, ki za slovensko desnica ne obstaja.