Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera hitri testi: hišne preiskave na 12 lokacijah

Deli na:
Afera hitri testi: hišne preiskave na 12 lokacijah

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Preiskovalci NPU ob pomoči kriminalistov Policijske uprave Celje opravljajo hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih ter zasegajo elektronske podatke in predmete na 12 lokacijah zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Neuradno so povezane z verifikacijo hitrih testov, ki jih uvaža Majbert Pharm.

Hišne preiskave in zasegi potekajo na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice, so za STA potrdili na policiji. Kaznivih dejanj je osumljenih sedem fizičnih oseb. Nobeni osebi ni odvzeta prostost.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 48 preiskovalcev in kriminalistov, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri vodenju javnega naročila zoper štiri uslužbence državnega organa s sedežem v Ljubljani in odgovorno osebo gospodarske družbe z območja Ljubljane. V postopku javnega naročila je bila gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila, s čimer ji je bila pridobljena nepremoženjska korist v obliki posla za nakup medicinskega pripomočka, so zapisali.

Preiskovalci nadalje obravnavajo sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev zoper tri uslužbence državnega organa in eno osebo iz javnega zavoda, ki je bilo storjeno, ker pogodba ni bila prekinjena zaradi neustrezne dobave medicinskega pripomočka s strani gospodarske družbe.



Ocenjena protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, znaša približno 1,2 milijona evrov.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev pa je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let in denarna kazen, so še navedli.

Hišne preiskave in zasegi so po poročanju portala Necenzurirano neuradno povezani z verifikacijo hitrih antigenskih testov (HAG) na novi koronavirus v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki jih v Slovenijo uvaža Majbert Pharm.

Na NLZOH so za STA navedli, da aktivno sodelujejo pri preiskavi, s katero je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo bodo skladno z odredbo sodišča uradu izročilu prostovoljno, so zagotovili. Po njihovih besedah bo NLZOH tudi naprej, če bo treba, sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave pa v tem trenutku ne morejo komentirati.