Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarčevi bodo vložili interpelacijo Pivčeve

Deli na:
Šarčevi bodo vložili interpelacijo Pivčeve

Aleksandra Pivec - Foto: Bobo

Opozicijska LMŠ bo po napovedih danes v postopek DZ vložila interpelacijo ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec. Podporo interpelaciji so napovedali tudi v SD, Levici in SAB, najverjetneje bi jo podprli tudi poslanci koalicijske DeSUS. Po odstopu Pivčeve z mesta predsednice stranke je namreč ne želijo več niti na ministrskem položaju.

LMŠ je vložitev interpelacije ministrice napovedala v četrtek. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Na Pivčevo namreč letijo očitki glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, najbolj je bilo izpostavljeno gostovanje na Krasu oz. v podjetju Vinakras ter v Izoli. V interpelaciji so izpostavljeni tudi očitki v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT.

Nekateri menijo, da do interpelacije morda sploh ne bo prišlo. Kot je med drugim ocenil vodja poslancev SD Matjaž Han, bi Pivčevo lahko predsednik vlade Janez Janša še pred tem umaknil s položaja.

Pivčeve namreč po nedavnem odstopu s položaja predsednice DeSUS poslanci te stranke ne vidijo niti več na ministrski funkciji. Ali bodo sopodpisniki interpelacije, se še niso dogovorili. To bi sicer zapletlo koalicijska razmerja, saj v skladu s koalicijsko pogodbo poslanci koalicije interpelacij ne podpirajo.

V DeSUS računajo na to, da bi se Pivčeva poslovila s položaja ministrice še pred interpelacijo, da bi odstopila ali pa bi Janša predlagal njeno razrešitev.

Pivčeva je sicer napovedala vnovično kandidaturo za predsednico stranke na novembrskem volilnem kongresu.