mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pivčeva o ultimatu poslancev DeSUS Janši: Takšno izsiljevanje lastnih poslancev v evropski politični praksi ni poznano

Deli na:
Pivčeva o ultimatu poslancev DeSUS Janši: Takšno izsiljevanje lastnih poslancev v evropski politični praksi ni poznano

Aleksandra Pivec - Foto: Bobo

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec ocenjuje, da je interpelacija njenega dela, ki so jo včeraj vložile LMŠ, SD, Levica in SAB, tipičen primer zlorabe inštituta interpelacije z namenom rušenja vlade. Interpelacija bo priložnost, da se pokaže dobro delo, ki je skladno s koalicijsko pogodbo, je Pivčeva v odzivu na interpelacijo navedla za STA.

Po njenih navedbah bo interpelacija priložnost, da se pokaže delo, ki ga opravljajo v "dobro Slovenije, naših kmetov, poljedelcev, vinogradnikov in vseh, ki so ponos naše države".

Očitki opozicije so sicer po ocenah Pivčeve popolna manipulacija polresnic. "Na ta način se namreč želi preusmeriti pozornost od odkrivanja nezakonitih dejanj, ki so se dogajala v državnih podjetjih. Tam, kjer so pretežno kadrovale stranke, ki so danes v opoziciji," je prepričana ministrica za kmetijstvo.

Pivčeva je sicer izgubila tudi podporo poslanske skupine DeSUS, ki je po odstopu z mesta predsednice stranke ne želi več niti na mestu ministrice. Poslanci DeSUS pričakujejo, da se bo vprašanje njenega položaja razrešilo še pred interpelacijo. Odločitev je sicer v rokah premierja Janeza Janše. A če bi Pivčeva ostala na položaju, koalicija po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše ne bi imela več glasov njihovih poslancev.



Pogojevanje poslanske skupine je po ocenah Pivčeve najmanj nenavadno, "saj takšno ultimativno izsiljevanje lastnih poslancev v evropski politični praksi ni poznano".

Očitki vlagateljic interpelacije so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu. Gre zlasti za plačila njenih gostovanj po državi, pri čemer izpostavljajo gostovanje v Izoli in na Krasu, in afero SRIPT.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na novinarski konferenci poudaril, da se preko Pivčeve kaže vzorec delovanja te vlade, da so zakoni, ustava in podzakonski akti zanje le priporočilo in ne obveza.