urankar Odkrito.si

Voditelju na TV Slovenija je najhuje pri ženskem ...

selma blair Svet24.si

FOTO: Hollywoodska zvezdnica šokirala z novico o ...

jasnovidnost Petisvet.si

6 znakov, da ste povezani z višjo silo

pahor štefanec Svet24.si

Šef KPK Boris Štefanec jamra zaradi 3500 evrov ...

Tanja Poberžnik (1) Svet24.si

Slovo še ene slovenske igralke

Kendall jenner Najstnica.si

Kendall Jenner šokirala z izbiro čevljev

Tara Zupančič in Jan Bučar Njena.si

Tara Zupančič se je popolnoma predala zabavi

Slovenija

Šarčeva šesterica strank bo pretresala protokol sodelovanja Levice z manjšinsko vlado

Deli na:
Šarčeva šesterica strank bo pretresala protokol sodelovanja Levice z manjšinsko vlado

Foto: Bobo - Marjan Šarec

Predsedniki peterice strank, ki pod okriljem prvaka LMŠ Marjana Šarca poskušajo oblikovati vladno koalicijo, bodo danes z Levico pretresali protokol o njenem sodelovanju z manjšinsko vlado. Podporo pogovorom o takem sodelovanju je izreklo tudi članstvo Levice na internem referendumu. Danes se sicer izteče rok za vlaganje mandatarskih kandidatur.

Poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so kandidaturo Šarca za predsednika vlade s 43 podpisi sicer vložili v sredo, ni pa pričakovati, da bi kandidaturo v drugem krogu iskanja mandatarja po junijskih volitvah danes vložil še kdo. Glasovanje o kandidatu za predsednika vlade v DZ je predvideno prihodnji petek, za izvolitev potrebuje 46 glasov.

Članstvo Levice je na internem referendumu izreklo podporo oceni sveta stranke, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, zadovoljiva osnova za pripravo sporazuma o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. S tem se je strinjalo skoraj 85 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas na strankinem referendumu. A v stranki opozarjajo, da to še ne pomeni avtomatično podpore poslancev Levice Šarcu na glasovanju o mandatarju.

Za to se mora Levica s peterico strank še uskladiti v ključnih točkah protokola o sodelovanju in dobiti zagotovilo, da se koalicijski sporazum po glasovanju ne bo bistveno spreminjal. V minulih dneh so namreč opozarjali, da naj bi kazalo na izločevanje pozitivno socialno usmerjenih ukrepov po njihovi morebitni podpori Šarcu.


Do teh izjav so se kritično odzvali v nekaterih strankah peterice, ki Levici očitajo nerazumnost njihove zahteve po soglasju vsakemu ministrskemu kandidatu.

V LMŠ pričakujejo, da se bodo predstavniki strank na današnjem srečanju uspeli uskladiti o protokolu sodelovanja in morda že danes zagrizli v kadrovski razrez vlade.

Danes naj bi bilo jasno tudi, ali bo Levica podprla prvaka SD Dejana Židana za predsednika DZ.

O morebitni podpori Šarcu za mandatarja bo danes odločalo tudi predsedstvo SNS, a so mu glede na izjave predsednika SNS Zmaga Jelinčiča v stranki nenaklonjeni.