Revija Reporter
Slovenija

Šabeder danes z zdravstvenimi zavodi in ZZZS o splošnem dogovoru

STA

6. dec. 2019 5:55

Deli na:

Aleš Šabeder, minister za zdravje

Primož Lavre

Minister za zdravje Aleš Šabeder se bo danes sestal s predstavniki Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Razpravljali bodo tudi o splošnem dogovoru, s katerim razdelijo sredstva med izvajalce in programe, je v četrtek pojasnil Šabeder. Sicer uspešnost pogajanj ostaja pod vprašajem.

Uspešnost pogajanj je negotova, saj z novim letom iz združenja zdravstvenih zavodov izstopa Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Združenje namreč skladno z zakonom zastopa bolnišnice in zdravstvene domove pri pogajanjih o splošnem dogovoru v zdravstvu. Če bi večje bolnišnice izstopile iz združenja in ustanovile novo, bi bržkone v pogajanjih sodelovalo tudi to združenje. O izstopu iz aktualnega združenja namreč govorijo v obeh kliničnih centrih, na Onkološkem inštitutu Ljubljana in Zdravstvenem domu Ljubljana. O izstopu pa razmišljajo tudi v splošnih bolnišnicah Slovenj Gradec ter Ptuj.

Sicer bodo na današnjem sestanku obravnavali tudi ukrepe s področja čakalnih vrst, je napovedal minister v četrtek ob robu seje vlade. Ob splošnem dogovoru pa bodo obravnavali tudi nacionalno stroškovno analizo, ki naj bi po ministrovih besedah vplivala tudi na cene zdravstvenih storitev v splošnem dogovoru za naslednje leto.