Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Oskrbovanci v Domu Poljčane koordinatorjem ministrstva za zdravje ne dajo vpogleda v njihove datoteke

Deli na:
Oskrbovanci v Domu Poljčane koordinatorjem ministrstva za zdravje ne dajo vpogleda v njihove datoteke

Oskrbovanci doma dr. Jožeta Potrča Poljčane. - Foto: Facebook

Svet stanovalcev Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane je sprejel sklep, s katerim so osebam, ki jih je ministrstvo za zdravje imenovalo za koordinatorje za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialno varstvenih zavodih, prepovedali vpogled v njihove zdravstvene kartoteke, so danes sporočili iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Stanovalci omenjenega doma so prav tako s sklepom prepovedali izvajanje dokumenta zdravstvenega ministrstva o organizaciji zdravstvene dejavnosti v socialnovarstvenih zavodih v delu, ki se nanaša na načrt zdravstvene obravnave oziroma nege za vsakega oskrbovanca ter algoritma ukrepanja za oceno stabilnosti napredovane in neozdravljive kronične bolezni.

S svojimi stališči so medtem stanovalci seznanili tudi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, pa tudi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Od prvega hkrati zahtevajo, da takoj prekliče omenjeni dokument in da bodo stanovalci domov za starejše v primeru okužbe z novim koronavirusom deležni enakopravne zdravstvene obravnave ter zaradi velike možnosti širjenja okužbe takoj premeščeni na zdravljenje v ustrezne zdravstvene ustanove.

Kot je razvidno iz zapisnika seje sveta stanovalcev poljčanskega doma starejših, so se za omenjene sklepe odločili potem, ko so v medijih zasledili polemike in zgražanja o posebnih seznamih, ki naj bi jih sestavljali posebni konziliji in koordinatorji in na njih za vsakega oskrbovanca izpolnili obrazec o utemeljenosti sprejema v bolnišnico.

"Stanovalcem doma so tako že vnaprej, še preden so zboleli, na osnovi seznama odrekli možnost zdravljenja v bolnišnicah," je zapisal predsednik sveta stanovalcev v Domu Poljčane Miroslav Aleksander Kolenko, ki meni, da so takšni seznami neetični, nehumani in izključujoči, zagotovo pa tudi v nasprotju z zakonodajo.



Njihovima osebnima zdravnikoma v poljčanskem domu in enoti v Slovenski Bistrici so zato s sklepom prepovedali izročanje zdravstvene dokumentacije nepooblaščenim osebam, med katerimi so tudi v sklepu omenjeni koordinatorji.

Kot še poudarjajo v svetu stanovalcev, domovi za starejše niso bolnišnice, še manj pa infekcijske klinike, v katerih bi stanovalcem nudili ustrezno zdravstveno oskrbo, saj za to nimajo niti kadrov niti primernih aparatur in prostorov.

Omenjeni dom je sicer zaradi slabe epidemiološke slike na območju Slovenske Bistrice in povečanega števila respiratornih obolenj pri stanovalcih od 3. julija preventivno znova začasno zaprt za vse obiskovalce, stanovalce in zunanje paciente fizioterapije. Za zdaj so ukrep predvideli za dva tedna, v tem času pa niso dovoljeni izhodi stanovalcev, prav tako v dom ne sprejemajo novih.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so ta teden tudi opozorili, da so nov pojav okužb v domovih za starejše pričakali brez sistemske ureditve, ki bi zagotovila nujno potrebno hitro osamitev vseh obolelih stanovalcev zunaj doma. Obenem ministrstvo še naprej zahteva, naj se v domovih vzpostavijo tri ločene cone, kar po njihovem v večini primerov ni izvedljivo.