Revija Reporter
Slovenija

S skupnim regijskim inkubatorjem do ustanavljanja in rasti novih podjetij

Reporter

31. mar. 2021 22:47 Osveženo: 22:47 / 31. 3. 2021

Deli na:

Danes so uradno podpisali sporazum ob vzpostavitvi Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva

Občina Postojna

»Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva vzpostavlja skupna prizadevanja za podporo razvoju mladih podjetij, spodbujanju podjetniške aktivnosti in podjetniške kulture. Ustvarja tudi podporo občinskim službam občin Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Cerknica, Loška dolina in Bloke pri izvedbi razpisov za spodbujanje podjetništva in drugih podpornih dejavnosti pri razvoju podjetništva,« je na današnjem uradnem podpisu sporazuma ob vzpostavitvi mrežnega inkubatorja poudarila vodja Podjetniškega inkubatorja Perspektiva dr. Jana Nadoh Bergoč.

Skupno bo tako povezanih 6 občin, središče inkubatorja pa bo v Postojni. Glavni namen inkubatorja je na širšem območju vzpostaviti vzvode na sistemski ravni za spodbujanje nastajanja in rasti novih podjetij. »To pomeni poenoten, skupen nastop in prizadevanja občin in Podjetniškega inkubatorja Perspektiva, da dobi podjetništvo v regiji pravi pomen, predvsem pa priložnosti, ki so resnično potrebne in dobrodošle z vidika, da postane podjetništvo del vizij, projektov in vsestranskega delovanja v regiji,« je še poudarila vodja Podjetniškega inkubatorja Perspektiva.

Spodbujanje novih podjetij in podjetništva na sploh

Igor Marentič, župan občine Postojna, je izredno ponosen in vesel nad regijskim inkubatorjem. Ob tem je dodal: »V občini Postojna spodbujamo ustanavljanje novih podjetij in podjetništva na sploh, saj je ključnega pomena za gospodarsko rast in inovativnost. Mesto in okolico delamo prijazno podjetnikom. Ponosen in vesel sem, da smo danes skupaj s še petimi občinami primorsko-notranjske regije uradno podpisali sporazum ob vzpostavitvi Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva. Tako bomo dodatno spodbudili ustanavljanje in rast novih podjetij.«

Nove poslovne zgradbe za različne dejavnosti

To je le eden v vrsti večjih in pomembnih projektov, v katerih sodeluje postojnska občina. Pestro »dogajanje« je  v obrtno-industrijskih conah Veliki otok, Prestranek in Liv. Občina razpolaga s prostimi stavbnimi zemljišči v obrtno-industrijski coni Veliki otok, ki so namenjena tako domačim kot tujim investitorjem. Skupna površina zemljišč je 17.000 kvadratnih metrov, opremljena pa so s potrebno gospodarsko javno infrastrukturo. »V zadnjem času zaznavamo več interesa po predmetnih zemljiščih, zato upamo, da bo obrtna cona v kratkem zapolnjena,« je pojasnil župan občine Postojna. Podjetja lahko tako tam gradijo poslovne zgradbe za različne dejavnosti. Lahko so to skladišča, stavbe za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo, energetski objekti, trgovske stavbe, gostilne, restavracije in drugo.

Občina Postojna je na javnem razpisu, ki je bil uspešno zaključen v začetku lanskega leta, prodala tudi stavbna zemljišča v obrtni coni v Prestranku. Skupna površina zemljišč je 16.097 kvadratnih metrov. S tem bo pripomogla k širitvi same obrtne cone in k ureditvi neurejenega območja. Trenutno je v izdelavi občinski podrobni prostorski načrt, ki bo predvidel podrobnejšo umestitev objektov in infrastrukture v prostor. »Na splošno je moč zaznati večje povpraševanje tako po prostih zemljiščih kot tudi po prostih objektih, ki bi omogočali selitev sedeža podjetij v našo občino. Prodana so bila stavbna zemljišča v obrtni coni Liv, kjer se že gradi nova proizvodna hala. Prav tako je bilo prodano stavbno zemljišče ob vpadnici v Postojno, kjer se načrtuje umeščanje različnih gospodarskih objektov,« je zaključil Igor Marentič, župan občine Postojna. Vsi omenjeni projekti so le še en dokaz več, kako na postojnski občini spodbujajo podjetništvo.