pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Rop se vrača na sodišče v dveh zadevah izdaje tajnih podatkov

Deli na:
Rop se vrača na sodišče v dveh zadevah izdaje tajnih podatkov

Foto: Bobo

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je na sodišče vložil odvetnik nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, in razveljavilo sodbi, s katerima je bil Rop obsojen zaradi izdaje tajnih podatkov v zvezi z izjavami o prisluškovalni aferi. Zadevo je vrnilo okrajnemu sodišču v ponovno odločanje, piše današnji Dnevnik.

Senat vrhovnega sodišča je po navedbah časnika pritrdil navedbam Ropovega odvetnika Emila Zakonjška, da sodba okrajnega sodišča v Ljubljani "nima razlogov o odločilnem dejstvu", "da iz sodbe ne izhaja, da bi bili podatki, ki jih je novinarju sporočil obsojenec, ob njihovem nastanku označeni za tajne", zato je sodbo razveljavilo.

Okrajno sodišče bo moralo tako o zadevi znova odločati. Časa za ponovljeno sojenje bo po navedbah Dnevnika nekoliko manj, kot bi ga bilo sicer, saj je vrhovno sodišče potrebovalo šest mesecev, da je sodbo poslalo na višje sodišče. Zadeva zastara februarja 2018.

Rop je leta 2007, ko je bil poslanec, tedanjemu novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku izjavil, da naj bi se pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2004 (ko je bil sam predsednik vlade) takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu ter da o teh dogovorih obstajajo prisluhi.

Vodušek je pogovor objavil na nacionalni televiziji, čeprav naj bi šlo za neformalni pogovor, ki ni bil za objavo, Rop pa tudi ni vedel, da ga Vodušek snema. Rop je bil nato leta 2013 obsojen na 10.000 evrov denarne kazni, v civilni tožbi pa se je z Janšo poravnal.