1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Romana Tomc: Prava socialna država pripelje državljane na pot samostojnosti in samozadostnosti

Deli na:
Romana Tomc: Prava socialna država pripelje državljane na pot samostojnosti in samozadostnosti

Foto: romanatomc.si

V sodelovanju evropske poslanke Romane Tomc (SDS/ELS) in Inštituta dr. Jožeta Pučnika je včeraj v City hotelu v Ljubljani potekal evropski večer z naslovom »Slovenija - moderna socialna država«.

Demografska slika Evrope, staranje prebivalstva, socialna izključenost in revščina so le nekateri izzivi, s katerimi se danes sooča Evropska unija (EU).  Gostje z bogatimi izkušnjami tako na področju socialne politike kot gospodarstva, so s poslanko razpravljali o ukrepih, ki jih mora Slovenija  izpeljati, da postane moderna socialna država. Po ponedeljkovem posvetu deležnikov pri socialnem dialogu so sodelujoči razpravljali o vlogi države, vlogi socialnih partnerjev in o vlogi civilne družbe pri oblikovanju moderne socialne države, katera bi morala biti pravična in vključujoča za vse državljane.

Sodelujoči so se strinjali, da Slovenija še vedno je socialna država, a da morajo vsi vključeni v socialni dialog storiti korak v pravo smer. Poskusili so odgovoriti na vprašanja, kje se na področju socialne politike pravzaprav nahajmo v primerjavi z drugimi državami članicami EU. Govora je bilo tudi o naših prednostih in slabostih.

Po besedah evropske poslanke Romane Tomc je "Slovenija kot socialna država bogata, a to še ne pomeni, da tudi moderna. Moderna socialna država se namreč prilagodi okoliščinam, v katerih se nahaja. Slovenija pa se okoliščinam, s katerimi se trenutno soočamo, predvsem demografskim in gospodarskim spremembam, ni prilagodila."

Marjeta Cotman, nekdanja ministrica za delo, družino in socialne zadeve je v svojem nagovoru poudarila, da se Slovenija ne zna soočiti z visoko brezposelnostjo, saj se "program aktivne politike zaposlovanja ne odziva na potrebe brezposelnih." S problemom brezposelnosti se moramo, po besedah Cotmanove, soočiti že tekom izobraževanja: "Omejevati je potrebno izobraževanje nezaposljivih kadrov in pozornost preusmeriti na deficitarne poklice."

Mag. Andrej Vizjak je v svojem govoru izpostavil: "V 100 letih smo se postarali za eno generacijo – politika se tej spremembi ni prilagodila. Bismarckov sistem pokojnin danes ni več aktualen, saj je demografska slika precej drugačna – število upokojencev je namreč previsoko, da bi ga podpiral aktiven del prebivalstva." Nekdanji minister za gospodarstvo je poudaril, da je potrebno dostojno pokojnino zagotoviti tudi ljudem, ki si zaradi različnih okoliščin in invalidnosti tega niso sposobni zagotoviti sami.

"Socialna država ne pomeni le dodeljevanje socialnih transferjev. Takšna država plačuje tudi usposabljanje in izobraževanje," je razpravo zaključila Romana Tomc: "Socialna država je veliko več – to je država, ki svoje državljane pripelje na pot samostojnosti in samozadostnosti."