Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Romana Tomc: Države s prevelikimi apetiti odvračajo podjetja od poslovanja pri njih

Deli na:
Romana Tomc: Države s prevelikimi apetiti odvračajo podjetja od poslovanja pri njih

Foto: Primož Lavre - Romana Tomc

Vsi smo ogorčeni, ko izvemo za kakšno novo afero, ampak te se nikakor ne končajo, evropska poslanka Romana Tomc opozarja na ponavljajoče se zgodbe o davčni utajah - zadnja med temi je afera Rajski dokumenti.

Tomčeva je članica posebnega preiskovalnega odbora o pranju denarja in davčnih utajah v Evropskem parlamentu (PANA) in strinja se z večino poslanskih kolegov, ki pravijo, da so po zadnjih razkritjih na vrsti države. Opozarja pa, da bi te morale biti "zelo previdne pri oblikovanju svojih davčnih sistemov in se zavedati kakšne posledice ima previsoka obdavčitev in zapletena birokracija." Nekatere države imajo "prevelike apetite" in s tem odvračajo podjetja od poslovanja pri njih, pravi poslanka.

Odbor konec novembra zaključuje svoje delo, evropski poslanci bodo o priporočilih glasovali na decembrski seji v Strasbourgu. Tomčeva podpira preglednost, omejitev brezpogojne davčne tajnosti in črne sezname, a hkrati svari, da ti seznami ne smejo biti samo sami sebi namen. Po njenem bi se bilo treba več ukvarjati tudi z vzroki za davčno izogibanje. "Če zakon ali, kar je praksa nekaterih držav, posebni dogovori, omogočajo, da neko podjetje sploh ne plača davka, potem s tem nekaj ni v redu."

Vseeno noče, da se vse, ki iščejo davčno optimizacijo, ožigosa kot davčne utajevalce. "V razvitem in globalnem svetu, moramo sprejeti tudi to, da podjetja iščejo svoje priložnosti tam, kjer je zanje okolje najbolj ugodno," pravi Tomčeva.