favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Resnična zgodba, na kateri temelji roman, je sojenje Ivanu Periću

Deli na:
Resnična zgodba, na kateri temelji roman, je sojenje Ivanu Periću

Peter Čeferin in Vasja Jager predstavljata kriminalni roman z naslovom Sodni dnevi - Foto: Bobo

Pri Cankarjevi založbi je v sostorilstvu Petra Čeferina in Vasje Jagra izšel kriminalni roman Sodni dnevi. Znani odvetnik in preiskovalni novinar sta v fikcijo vpletla zgodbo, ki Čeferina preganja že več kot desetletje, v celotnem procesu pa sta se zelo dobro ujela in spoprijateljila, sta povedala na današnji predstavitvi v knjigarni Konzorcij.

"Pri opravljanju odvetniškega poklica sem pogosto prišel do spoznanja, da so nekateri dogodki v resničnem življenju mnogo bolj šokantni, neverjetni od še tako pretresljive literature," je ob vprašanju, zakaj so se lotili knjige, uvodoma dejal Čeferin. Primere, ki so ga še posebej pretresli, je ubesedil v kratkih zgodbah. V zadnjih petih letih jih je napisal okoli 400, vse z namenom objektivne kritike pravosodja. Svoje literarno ustvarjanje zdaj zaključuje z romanom, pri katerem se mu je pridružil Jager.

"Od vseh mojih primerov v 51-letni sodni praksi so me najbolj pretresli tisti, pri katerih sem bil prepričan in sem še vedno prepričan, da je bil nekdo po nedolžnem obsojen. Prav v teh primerih sem se maksimalno angažiral, izkoristil sem vsa pravna sredstva in ko nisem uspel na ustavnem sodišču, sem se obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice," je dejal 80-letni Čeferin.

Kot je povedal, je resnična zgodba, na kateri temelji roman, sojenje Ivanu Periću, ki je bil za trojni umor v Rovinju obsojen na več kot tridesetletno zaporno kazen. Po tistem, ko ni uspel na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasborgu, mu je edino "pravno sredstvo", ki ga je še imel na voljo, ostala knjiga. "Drugega mi ni preostalo, to je zadoščenje za mojo dušo," je priznal.

Foto: Bobo - Kriminalni roman z naslovom Sodni dnevi



Gradivo za knjigo, ki ga je zbiral in iskal dve leti, Jager pa ga je nato v fikcijo vpletal sedem mesecev, so bili po Čeferinovih besedah preverljivi sodni spisi, medijski prispevki, objavljeni v državah nekdanje Jugoslavije, in pričevanja ljudi, ki jim je zagotovil anonimnost. Zato so vsa imena v romanu spremenjena ter tudi druge okoliščine, kot sta čas in kraj dogajanja.

Napeta kriminalka se začne v črnogorski Budvi, kjer najdejo razpadajoče truplo premožnega slovenskega poslovneža Karla Marona. Umora obtožijo mladega fanta Tomija Klajna, s katerim je bil Maron v razmerju in kateremu je ta pred smrtjo v oporoki namenil ogromno vsoto denarja. Mladenič edinega zaveznika najde v kljubovalnem in idealističnem odvetniku Edvardu Meliku, ki se strt zaradi ženine smrti zažene v primer.

Kot je povedal Jager, pred očmi ni imel konkretnega Čeferinovega primera, ampak literarno ustvarjanje, pri čemer si je lahko dovolil več kot v novinarskih prispevkih. Lahko je denimo uporabljal slikovite metafore, kot je "delal je z entuziazmom veganskega mesarja". Povedal je še, da je zgradil močne ženske like in da so moški bolj ali manj prikazani kot slabiči, skupaj z založbo je predlagal tudi naslov Sodni dnevi, medtem ko sta Čeferinova prva predloga bila Glavna obravnava in Maščevanje. V naslovu se skrivata dva pomena - prvi se nanaša na dejanske obravnave, drugi pa sega globlje in se nanaša na odvetnika, ki skozi primer išče lastno odrešitev.

V romanu Melik namreč ne razrešuje le skrivnostnega umora, ampak tudi svoje osebne stiske. Podobno kot Melik se je v primer zakopal Čeferin, ko mu je po 39 letih zakona umrla soproga. Čeferin je še povedal, da je to njegova zadnja knjiga, a Jager je ob tem dodal, da je tudi Melik ves čas ponavljal, da bo to njegov zadnji primer, a da mu nihče ni verjel.