nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Reporter Magazin: Politična satira Vinka Vasleta

Deli na:
Reporter Magazin: Politična satira Vinka Vasleta

Foto: Primož Lavre

Osebe, dogodki, nagrade in priznanja 2011 na satiričen način, po izboru Vinka Vasleta. Upokojenec leta je Milan Kučan, mitraljez leta pa Janez Stanovnik.

Upokojenec leta je Milan Kučan. Pravijo mu tudi človek senca in zamrznjeni komunist. Pred lanskimi predčasnimi volitvami je postalo jasno, da Slovenijo ne upravljata predsednik države Danilo Türk, parlament ali predsednik vlade, ampak murgelska veja oblasti – Milan Kučan z vso infrastrukturo iz preteklosti. Ta vzporedna oblast nam prinaša artefakte preteklosti, ki jih potem kot nesrečnike srečujemo na cestah in ulicah. Kučan je ata Zorana Jankovića. Zato Milanu Kučanu pripenjamo red zaslug za mešanje politične megle s podvezico velikega poka.

Mitraljez leta je Janez Stanovnik, ki ga lahko umestimo tudi med retorike leta. Na partizanske proslave ga vabijo zato, da zastrašuje narod, kajti on nam svojih resnic ne govori, ampak jih kriči. Je mama Zorana Jankovića in arheološki primerek za to, kako bodo v prihodnje, če bo partija dala, živeli slovenski upokojenci: v imenitnih varovanih stanovanjih na račun davkoplačevalcev. Poklanjamo mu medaljo revolucije iz dolomitskega kamna in odpustek za izdajo krščanske demokracije.

Trgovec leta je brez dvoma Zoran Janković. Kot možen predsednik vlade nam bo na policah svojih ministrstev ponujal razkošje oblasti, mi pa bomo kot njegovi porabniki dobili tisto, kar bomo z davki in povečanim DDV sploh lahko plačali. Če ne bomo mogli, ne bomo dobili nič. To je pač demokratično. Trgovski center Slovenija bo imel odprta vrata štiriindvajset ur na dan, da bodo kupci lahko državi in Jankoviću dali tisto, česar si ne zaslužita. Jankoviću podarjamo orden kneza Miloša Obrenovića, ki mu prilagamo zadnji CD Cece Ražnatović.

Novinar leta je Delov pisec Dejan Karba. Odločitev je bila v veliki konkurenci slovenskih novinarjev izjemno težka, vendar je Karba zmagal zaradi iznajdbe nove novinarske zvrsti – to je ne-zgodbe. Ne gre za novinarsko laž, ampak za novinarski izmislek, pri čemer Karba premočno vodi. Najprej si je izmislil izjavo finskega preiskovalca Erika Björqvista, potem si je izmislil, da je denar iz Patrie šel k Janši, kasneje si je premislil in izmislil, da je ta denar dobila stranka SDS – in jih dobil po tipkovnici na sodišču. Končno je obelodanil svojo največjo ne-zgodbo o prisluškovanju na Mobitelu. Karba si je z vsem tem prislužil nagrado barona Münchausna, ki se obrača v grobu.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTER MAGAZINA, KI JE ŠE VEDNO NA VOLJO PRI VSEH PRODAJALCIH ČASOPISOV!