Revija Reporter
Slovenija

Reportaža: Po državni meji v belokranjskih vaseh Brezovica in Drage

Nenad Glücks

29. dec. 2017 12:20

Deli na:

Z 29. decembrom se je iztekel šestmesečni rok, v katerem naj bi se Slovenija in Hrvaška pripravili za implementacijo arbitražne odločbe, s katero je bila določena meja med državama. Obiskali smo belokranjski vasi Brezovica in Drage in ugotovili, kaj se je v tem času spremenilo za tamkajšnje prebivalce.

»Poglejte, koliko denarja so prejeli sodniki arbitražnega sodišča in drugi sodelujoči pri določanju slovensko-hrvaške meje, pa niso rešili čisto nič.« To smo večkrat slišali ob našem obisku belokranjske vasice Brezovica, katere prebivalci so se znašli v zagatnem položaju zaradi meje. Slovenski in hrvaški kataster se tam prepletata, da se bolj ne bi mogla, v skladu s tem pa se po odločbi arbitražnega sodišča z 29. junija letos prepleta tudi državna meja.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o jezi in prizadetosti prebivalcev spornih območij ob meji; komu je slovenska vlada ponudila preselitev; kako bi preselili kmete, ki imajo zemljišča na hrvaški strani meje; o brezbrižnosti hrvaške vlade; o vasi Drage, ki so jo arbitražni sodniki izjemoma prisodili Sloveniji; kakšne so možnosti za dvostranski dogovor.