Revija Reporter
Slovenija

Reportaža: Arabski migranti brodijo po Kolpi

Nenad Glücks

17. jun. 2018 20:00

Deli na:

Ne le da je na najbolj izpostavljenem delu meje v Beli krajini, kjer ilegalni migranti prehajajo Kolpo, odstranjena rezilna žica, celo panelne ograje ni. Prehod je povsem prost.

Primož Lavre

Letos je policija na naši južni meji s Hrvaško v prvih petih mesecih registrirala 2431 ilegalnih prehodov meje, štirikrat več kot lani. Posebno je pod udarom Bela krajina, kamor smo se odpravili preverit, kako je zaščitena meja na Kolpi.

Naši viri v Beli krajini, najjužnejšem delu Slovenije, so nas napotili na območje okoli mejnega prehoda Vinica, kjer je policija v zadnjih mesecih odkrila največ ilegalcev. Ko sva se pri zaselku Spodnja Preloka s fotografom spuščala proti Kolpi, sva naletela na lepo razgledno točko, ki jo glede na sledove pnevmatik za nadzor meje uporabljajo tudi policisti.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o enostavnem dostopu do reke Kolpe in sekcijah čisto brez ograje; kaj je Cerarjeva vlada obljubljala s figo v žepu; kako bi lahko avstrijsko zaprtje meje Slovenijo spremenilo v migrantski žep; o pričevanjih domačinov, ki redno videvajo skupine migrantov, v katerih so večinoma mlajši moški; o migrantu, ki je pozvonil na vratih in prosil, če lahko pokličejo policijo; kako so migranti domačinu zažgali drva; o napetostih na hrvaški strani meje, kjer je policija poostrila nadzor; o negotovosti med domačini.