Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

severa-gjurin, boris-bezić Njena.si

Slovenska pevka in režiser na skrivaj stopila ...

slovenija Ekipa24.si

Kakšno presenečenje! Kakšno glasbo vrtijo naši...

Slovenija

NSi podala idejo, ob kateri se smeje Janši

Deli na:
NSi podala idejo, ob kateri se smeje Janši

Janez Cigler Kralj - Foto: Primož Lavre

Poslanska skupina NSi je v DZ vložila predlog zakona, po katerem bi vlada kandidata za evropskega komisarja predlagala ob soglasju najmanj petih slovenskih evropskih poslancev, je danes sporočil vodja skupine Janez Cigler Kralj. Po besedah evroposlanke iz vrsti NSi Ljudmile Novak bi kandidat s tem med drugim pridobil na kredibilnosti.

Postopek imenovanja komisarja v Sloveniji trenutno ni dober, slovenska politika pa pri tem vsakič znova pade na zrelostnem izpitu, je na tiskovni konferenci dejal podpredsednik NSi. "Kažejo se vedno znova neka politična preigravanja, dogovori v ozadju, boj za politični prestiž," je ocenil.

Med drugim je opozoril na "nezadovoljstvo koalicijskih partnerjev", potem ko je Svoboda minuli teden na festivalu stranke za kandidata predlagala Tomaža Vesela. Njeni koalicijski partnerici SD in Levica sta po lastnih navedbah za to izvedeli iz medijev. V odzivu sta sporočili, da gre težko za skupnega kandidata koalicije. Kot je dejal Cigler Kralj, se NSi ob vložitvi predloga zakona sicer ne opredeljuje glede kandidata Svobode.

"Slovenija je majhna država, za majhno državo članico EU je ključno, da so vsi predstavniki Slovenije na evropski ravni med seboj povezani in na drugi strani, da imajo tudi visoko podporo in stik z ljudmi, s svojimi volivci," je poudaril Cigler Kralj in pojasnil, da je NSi zato v predlogu predvidela, da bi vlada kandidata predlagala na način, da bi morala pri tem dobiti soglasje večine oz. najmanj petih slovenskih evroposlancev, saj so ti neposredno izvoljeni.


Po njegovih besedah Slovenija s takim postopkom ne bi bila prva v EU, saj podobnega že prakticirajo v Litvi. Na vprašanje, zakaj so se za predlog zakona na to temo odločili sedaj, pa je Cigler Kralj dejal, da se jim je zdelo, da je zdaj to najbolj aktualno in da lahko zajamejo najširši del strokovne ter siceršnje javnosti.

Predlog je podprla evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi). Po njeni oceni bi se namreč tako kandidatu med drugim povečala kredibilnost, saj so evroposlanci neposredno izvoljeni. Pri tem je izpostavila, da so identičen predlog v NSi dali že pred leti.

Dodala je, da so evropski komisarji načeloma zastopniki celotne EU in niso vezani samo na svojo državo, ter izrazila upanje, da se bo zaradi predloga v DZ vnela razprava o postopku izbire oz. o tem, kaj pomeni, če nekoga predlaga zgolj ena stranka, ali pa če ima ta podporo tako koalicije kot poslancev Evropskega parlamenta.

Tudi ona je poudarila, da pri tem ne gre za opredeljevanje do kandidata Svobode, ampak za razpravo o načinu njegove izbire.