Revija Reporter
Slovenija

Razvpiti novinar in županski kandidat Karba eden od zvezdnikov konference SD

Reporter, STA

18. okt. 2018 6:00 Osveženo: 6:25 / 18. 10. 2018

Deli na:

Dejan Karba

Bobo

Na ustanovni konferenci SD so člani stranke potrdili manifest za lokalne volitve Slovenija enakih možnosti, ki med drugim v ospredje postavlja življenje po meri ljudi. Izvolili so tudi novo vodstvo konference. Na mesto predsednika najvišjega organa stranke med dvema kongresoma so tako izvolili novega člana stranke SD Milana Brgleza.

Nekdanji podpredsednik in poslanec SMC Brglez, ki se je nedavno pridružil poslanski skupini SD, je še na kongresu stranke v začetku meseca dejal, da ni njen član. Po nocojšnji soglasni izvolitvi na čelo konference pa v izjavi za STA dejal, da je vesel, da so ga sprejeli in mu zaupali opravljanje tako pomembne funkcije za stranko. Svoj doprinos k stranki vidi v pomoči pri povezovanju lokalnih, državnih in evropskih ravni v boj za dobrobit človeka. "Ljudje so ključ, h kateremu se mora vrniti socialna demokracija," je poudaril Brglez.

Na podpredsedniško mesto so izvolili nekdanjo ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, ki konferenco vidi predvsem kot prostor za strokovno razpravo o ključnih vrednotah in usmeritvah socialne demokracije med članstvom, ki bi svoje moči usmerilo za dobro vseh državljanov.

Sicer pa je včerajšnje srečanje minilo v znamenju priprav na lokalne volitve, na katere gre SD po besedah predsednika stranke Dejana Židana samozavestno. Občine z županom iz vrst SD so po njegovih besedah najhitreje razvijajoče se lokalne skupnosti, pri čemer ne gre samo za gospodarsko rast, ampak tudi za izboljševanje kakovosti življenja občanov. Na konferenci so namreč sprejeli tudi manifest za lokalne volitve Slovenija enakih možnosti, ki v ospredje med drugim postavlja življenje po meri ljudi, prijazno upravo, varovanje okolje, podjetnost in trajnostni razvoj.

Sedaj ima SD v svojih vrstah 21 županj in županov, skoraj vsi se bodo ob več kot 60 kandidatih s podporo SD potegovali za županski stolček. "Obstaja realna možnost, da ta rezultat, ki je že sedaj zelo pomemben, izboljšamo," je dejal Židan, ki je prepričan, da s kandidati socialna demokracija ponuja možnost za hitrejši razvoj lokalnih skupnosti.

Županske kandidate ima SD skoraj v vseh mestnih občinah. Kandidature so do sedaj napovedali Alenka Iskra v Mariboru, dosedanji župan Bojan Kontič v Velenju in Branko Verdev v Celju. Matjaž Rakovec bo kandidiral v Kranju, znova kandidira tudi sedanji župan Murske Sobote Aleksander Jevšek, v župansko tekmo na Ptuju pa se podaja Nuška Gajšek.

SD je včeraj predstavila kandidata za ljubljanskega župana. V boj za županski stolček prestolnice pošiljajo Marka Koprivca. Med bolj prepoznavnimi imeni so še novinar Dejan Karba, ki bo poskušal prepričati občane Ljutomera, in črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanović, ki so bo potegovala za nov mandat.