IMG_20180401_134602 Odkrito.si

Tanja Žagar tega ne bo nikoli pozabila! S sinkom ...

sandra selihovic Svet24.si

Sandra ima jasno začrtan cilj

Žalostna ženska Petisvet.si

Žalostna resnica o njej, ki o drugih grdo govori!

cerkev svetega pavla_muenchen Svet24.si

VIDEO: Panika v cerkvi, košare z velikonočnimi ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan znova šokirala: zdaj je sporočila, ...

10_Miha_Perat Njena.si

Zvezde plešejo: Takšno soprogo ima Miha Perat

ema in milan Njena.si

Milan razkrinkal priljubljeno Emo?

Slovenija

Šarčeva koalicija predlagala Židana v prazno: Tonina ni mogoče razrešiti, dokler ne bo izvoljen podpredsednik DZ

Deli na:
Šarčeva koalicija predlagala Židana v prazno: Tonina ni mogoče razrešiti, dokler ne bo izvoljen podpredsednik DZ

Foto: Bobo - Matej Tonin ostaja predsednik DZ, o Dejanu Židanu pa naj bi odločali hkrati z vlado.

Predlog koalicije petih strank pod vodstvom Marjana Šarca, po katerem bi hkrati z mandatarjem za novega predsednika državnega zbora izvolili prvaka SD Dejana Židana, je strel v prazno.

Predsednika državnega zbora ni mogoče razrešiti pred izvolitvijo vsaj enega podpredsednika državnega zbora. Državni zbor je namreč izvolil samo predsednika Mateja Tonina, ne pa tudi njegovih podpredsednikov, ki bi ga lahko nadomeščal v primeru njegovega odstopa ali razrešitve.

Zato zakonodajna pravna služba odsvetuje tako razrešitev kot odstop predsednika državnega zbora vsaj do izvolitve najmanj enega podpredsednika, sicer bi se lahko znašli v ustavno spornem položaju, ko zbor ne bi bil več operativen.

Predsednika državnega zbora lahko poslanci razrešijo z najmanj 46 glasovi, nato podpredsednik ali najstarejši podpredsednik (če jih je več) položaj prevzame do izvolitve novega predsednika. Če bo koalicija zagotovila ustrezno večino za izvolitev novega predsednika DZ, naj bi Tonin odstopil sam.

Po naših informacijah tako v ponedeljek še ne bodo glasovali o novem predsedniku državnega zbora, prav tako pa tudi še ne bodo volili mandatarja. V petek, 10. avgusta, se izteče rok za predlaganje mandatarja. Poleg Šarca lahko teoretično za mandatarja predlagajo tudi koga drugega, za kandidaturo pa zadošča deset poslanskih podpisov.

Najprej bo predsednik DZ Matej Tonin sklical kolegij predsednika državnega zbora, na katerem se bodo pogovorili o nadaljnjih postopkih, tudi o glasovanju o mandatarju. Predvidoma naj bi o njem glasovali naslednji petek, 17. avgusta.

Če bo izvoljen, bodo na naslednji seji (predvidoma 23. avgusta) volili podpredsednike državnega zbora, medtem ko naj bi novega predsednika državnega zbora volili skupaj z vlado (predvidoma 11. septembra).

Foto: Bobo - Nekdanji podžupan Kamnika Igor Žavbi in Marjan Šarec

Časovnica aktivnosti državnega zbora za izvolitev vlade, če bo naslednji petek izvoljen mandatar, naj bi bila takšna:

Vložitev predloga kandidata za predsednika Vlade (225/1 člen Poslovnika)

Predvideno: najkasneje do vključno 10. 8. 2018 (do 24. ure) – predvidoma 8. 8.

Volitve predsednika Vlade (226/1 člen Poslovnika)

Seja DZ: 17. 8. 2018 ob 10. uri

(najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature)

Seja Kolegija: 16. 9. 2018 ob 10. uri

Vložitev predloga kandidatur za ministre (229/1 člen Poslovnika in 11/1 ZVRS)

Rok: 1. 9. 2018

(najkasneje v petnajstih dneh po izvolitvi predsednika vlade)

Opomba: 11/2 Zakon o vladi (ZVRS): Če predsednik vlade v roku iz prejšnjega odstavka (op. 15 dni po njegovi izvolitvi) ne predloži sestave vlade, mu lahko Državni zbor določi rok, v katerem mora predložiti predlog za sestavo vlade. Če tudi po izteku tega roka predsednik vlade ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, Državni zbor ugotovi, da je predsedniku vlade prenehala funkcija.

Predstavitev kandidatov za ministre (230/1 člen Poslovnika)

Seje delovnih teles:        5., 6. in 7. 9. 2018

Seje DT se teoretično lahko opravi tudi v dveh dneh – za vsako predstavitev je v tem primeru namenjenega manj časa – npr. le po 3 ure namesto 4.

                         (OPOMBA: če pravočasno ne bi uspeli oblikovati delovnih teles, bo skoraj vse predstavitve kandidatov moral opraviti Skupni odbor, eno OZP ter verjetno eno OZEU).

Rok: najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur

Imenovanje ministrov na seji DZ (231. in 232. člen Poslovnika)

(na podlagi vložene zahteve najmanj 23 poslank in poslancev v skladu s prvim odstavkom 58. člena Poslovnika ali sklepa Kolegija na podlagi tretje alineje drugega odstavka 58. člena Poslovnika zbora, saj gre za zadevo v zvezi z imenovanji)        

Seja DZ: med 11. in 14. 9. 2018

Seja Kolegija: 10. 9. 2018                             

Rok:       Najkasneje v 48-ih urah po predstavitvi kandidata za ministra pošlje predsednik delovnega telesa mnenje o predstavitvi kandidata predsedniku DZ in predsedniku vlade.

                Predsednik vlade lahko najkasneje v treh dneh po prejemu mnenja umakne predlog kandidature za ministra. Če ne predlaga umika, se skliče seja DZ.

                V primeru, da (hkrati z umikom) predloži novo kandidaturo za ministra, se predstavitev opravi najkasneje v treh dneh po vložitvi novega predloga kandidature.

Loading...