Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razrešeni notar Sikošek je svoj arhiv zbornici pustil kar v skladišču

Deli na:
Razrešeni notar Sikošek je svoj arhiv zbornici pustil kar v skladišču

Foto: STA

Predsednica Notarske zbornice Slovenije Sonja Kralj je danes na novinarski konferenci povedala, da je zdaj že nekdanji notar Jože Sikošek, ki ga je ministrstvo za pravosodje razrešilo z mesta notarja, svoj notarski arhiv zbornici predal kar v enem izmed skladišč na Litostrojski cesti v Ljubljani, pri tem pa gradivo ni bilo ustrezno hranjeno.

Sikošek je očitke zanikal, ministrstvo pa je razkrilo, da bi moral biti sklep o imenovanju Sikoška za notarja odpravljen že najpozneje leta 2007.

Kot je na novinarski konferenci povedala Kraljeva, jih je Sikošek 7. avgusta zvečer obvestil, da je odločba ministrstva za pravosodje o njegovi razrešitvi postala dokončna in da jim bo naslednji dan zjutraj izročil arhiv z zadevami, ki jih je obravnaval. Obvestil jih je tudi, da je odpovedal najem notarskih prostorov v Ljubljani, da je arhiv na tovornjakih in da jim bo na ta način tudi predan.

Tričlanska komisija zbornice je z uradnim prevzemom arhiva začela 9. avgusta zjutraj, ko je od ministrstva tudi sama prejela uradno potrditev o dokončnosti notarjeve razrešitve. Začetne formalnosti so opravili v prostorih zbornice, pri tem pa jih je Sikošek obvestil, da se arhiv nahaja v enem izmed skladišč na Litostrojski cesti.

Po besedah Kraljeve so želeli najprej narediti natančen popis, vendar je Sikošek pojasnil, da je vso gradivo že v kartonskih škatlah, pri čemer ni želel pojasniti, kaj je v posamezni škatli. Ker gradivo v omenjenem skladišču ni bilo primerno hranjeno in so ga želeli čim prej prepeljati v varovane prostore, so se v zbornici odločili, da bodo popis izvedli naknadno. Vseh 599 škatel so nato z dvema kombijema in dvema tovornjakoma prepeljali v prostore Mikrografije v Novo mesto, s katero ima zbornica sklenjeno pogodbo o hranjenju arhivov.

Kot je pojasnila predsednica notarske zbornice, do takšnega prevzemanja notarskega arhiva do zdaj ni prišlo še nikoli, saj so gradivo vedno prevzeli v sami notarski pisarni, kjer je tudi primerno varovano. "Nihče ne more razumeti, da je bilo ravnanje notarja takšno, kot je bilo," je dejala. Ali je bilo Sikoškovo ravnanje tudi nezakonito, Kraljeva trenutno ne more oceniti, prepričana pa je, da bo do določenih "konsekvenc" prišlo. Sicer je priznala, da zakonodaja povsem natančnih postopkov prevzema notarskega arhiva ne določa.

Od notarja so po besedah Kraljeve sicer prevzeli vse elektronske vpisnike, ki so jih že prenesli na prevzemnika arhiva, to je notarja Jerneja Jeromna, na slednjega so prenesli tudi Sikoškov fiduciarni račun z vsemi pologi ter preusmerili vročanje sklepov, povezanih z zemljiškoknjižnimi in registrskimi zadevami.


Kako bodo ravnali naprej, se bodo po besedah Kraljeve odločali sproti. Listine, ki so jih prevzeli, bo imel v hrambi notar Jeromen, ki bo tudi reševal še odprte zadeve, del teh pa bodo verjetno prevzeli tudi drugi notarji - Irena Florjančič Cirman, Uroš Kos, Nada Kumer, Bojan Podgoršek in Magda Poljšak Derganc, za katere pa mora zbornica še dobiti soglasje ministrstva.

S strankami, ki imajo pri notarju še odprte postopke, nameravajo komunicirati sproti in jih tudi redno obveščati o tem, kako je z njihovo zadevo, se pa lahko s svojimi vprašanji ali urgencami tudi same obrnejo na notarsko zbornico.

Razrešeni notar je v odzivu navedbe predsednice notarske zbornice zanikal. Zapisal je, da je arhiv, ki ga je moral predati zbornici, vselej varoval skladno s standardi, ki se zahtevajo za notarske arhive.

Sikošek je v pisni izjavi navedel, da zakon "ne določa nič v zvezi z načinom predaje oziroma kje naj bi ta potekala". Kot je zapisal, je imela njegova notarska pisarna na dan razrešitve šest zaposlenih, ki jim je z njegovo razrešitvijo prenehala zaposlitev, saj jim zaradi prenehanja dejavnosti več ni mogel zagotavljati prihodkov, iz enakih razlogov pa da je prekinil tudi najemno pogodbo za poslovne prostore notarske pisarne.

Kraljeva je sicer na novinarski konferenci potrdila, da je Sikošek zoper odločbo o razrešitvi že vložil upravni spor, ki pa ga je upravno sodišče zavrglo, ker je bil vložen predčasno. Sodišče je namrče ugotovilo, da bi morala odločbo o razrešitvi prej prejeti tudi dva notarjeva pooblaščenca. Sikošek je sicer napovedal vložitev nove tožbe.

Kraljeva je tudi navedla, da je 3. avgusta od ministrstva za pravosodje prejela predlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper notarja, ker je ta v upravnem sporu predložil izpisek iz kazenske evidence, ki naj bi ga dobil v nasprotju s svojimi pooblastili. Slednje so pritrdili tudi na ministrstvu.

Na slednjem so sicer v sporočilu za javnost razkrili, da so pri vpogledu v dokumentacijo ugotovili, da je bil Sikošek za notarja v letu 2006 imenovan po starem postopku, mimo tedaj že veljavnega (leta 2005 uzakonjenega) predpisanega postopka, ki je zahteval preverjanje strokovne usposobljenosti s strani strokovne komisije. Ker takšnega preverjanja ni bilo, bi morala biti po navedbah ministrstva odločba o imenovanju Sikoška "po uradni dolžnosti odpravljena z izrednim pravnim sredstvom, vendar je rok za to potekel eno leto po imenovanju, torej v letu 2007".