stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrstvo: Notar Sikošek je bil razrešen zaradi pravnomočne sodbe iz leta 2015

Deli na:
Ministrstvo: Notar Sikošek je bil razrešen zaradi pravnomočne sodbe iz leta 2015

Jože Sikošek - Foto: Bobo

Ministrstvo za pravosodje je v včerajšnjem odzivu prvič podrobneje pojasnilo razloge za razrešitev zdaj že nekdanjega notarja Jožeta Sikoška. Pri tem je med drugim razkrilo domnevne nepravilnosti pri njegovem imenovanju in navedlo, da bi morala biti odločba o njegovem imenovanju po uradni dolžnosti odpravljena eno leto po njeni izdaji.

Kot je namreč zapisalo ministrstvo, so pri vpogledu v dokumentacijo ugotovili, da je bil Sikošek za notarja v letu 2006 imenovan po starem postopku, mimo tedaj že veljavnega (leta 2005 uzakonjenega) predpisanega postopka, ki je zahteval preverjanje strokovne usposobljenosti s strani strokovne komisije. Ker takšnega preverjanja ni bilo, bi morala biti po navedbah ministrstva odločba o imenovanju Sikoška "po uradni dolžnosti odpravljena z izrednim pravnim sredstvom, vendar je rok za to potekel eno leto po imenovanju, torej v letu 2007".

Ministrstvo je v odzivu tudi podrobneje pojasnilo, zakaj se je odločilo za razrešitev notarja. Kot je navedlo, se je konec leta 2017, ko je opravljalo redna polletna preverjanja notarjev v kazenski evidenci, seznanilo, da je bila Sikošku s pravnomočno sodbo Okrožnega sodišča v Kranju izrečena kazenska sankcija pogojne obsodbe z določeno osemmesečno zaporno kaznijo, ki se ne bo izvršila, če notar v roku dveh let po obsodbi ne bo storil kaznivega dejanja.

Zaradi obsodbe je ministrstvo januarja začelo postopek razrešitve notarja. Ugotovilo je namreč, da notar "ni vreden javnega zaupanja za opravljanje notariata, zaradi česar več ne izpolnjuje z zakonom predpisanih pogojev za opravljanje notariata". Pogoj "vreden javnega zaupanja za opravljanje notariata" namreč določa zakon o notariatu.


Ministrstvo pa je zanikalo navedbe nekaterih medijev, da je do razrešitve notarja prišlo tudi zaradi njegove vloge pri najemu spornega posojila "ene od političnih strank". "Nosilni argument za razrešitev je bila pravnomočna sodba iz leta 2015 zaradi storitve kaznivega dejanja pomoči pri storitvi hujše (kvalificirane) oblike kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic po prvem in drugem odstavku 244. člena kazenskega zakonika," so zapisali.

Na ministrstvu so potrdili, da je Sikošek zoper odločbo ministrstva o razrešitvi, ki je postala dokončna 7. avgusta, sprožil upravni spor, a je bil ta zavrnjen kot prehranjen, ker odločbe takrat še nista prevzela njegova pooblaščenca. Sikošek sicer že napoveduje nov upravni spor.

Potrdili so tudi navedbe predsednice Notarske zbornice Slovenije Sonje Kralj na včerajšnji novinarski konferenci, da je od ministrstva 3. avgusta prejela predlog za uvedbo disciplinskega postopka zoper Sikoška, ker naj bi ta v omenjenem upravnem postopku predložil izpisek iz kazenske evidence, ki naj bi ga pridobil nepravilno.

Na ministrstvu so tudi pojasnili, da je Sikošek omenjeni izpisek pridobil z zlorabo pooblastila in pravice dostopa do kazenske evidence, ki mu ga kot notarju daje zakon o gospodarskih družbah za stranke. Omenjeni dostop namreč ne bi smel uporabljati zase, poleg tega je namenjen popolnoma za druge zadeve, so opozorili. Zato so pristojnemu tožilstvu že naznanili tudi sum storitve uradno kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Podali so tudi predlog za uvedbo postopka o prekršku Informacijskemu pooblaščencu RS.