danny Dobra karma

Slavni vedeževalec po dolgoletnem molku končno ...

primož roglič, tadej pogačar Svet24.si

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga ...

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

Matjaž Jereb: Najmlajša bolnica na intenzivni ...

Matej Tonin Necenzurirano

Za življenja gre? Ne, za vojaške helikopterje.

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Razprodaja Merkurjevih delnic se pričenja

Deli na:

Hypo Alpe Adria Bank International je kot zastavni upnik Merfina danes v Delu objavila javno dražbo za prodajo več kot 328.000 delnic Merkurja, s katerimi je zavarovala svoje posojilo Merfinu. Javna dražba za prodajo 25-odstotnega lastniškega deleža bo 15. oktobra, kot izklicno ceno pa je banka postavila 38 milijonov evrov.

Hypo Alpe Adria Bank International je kot zastavni upnik Merfina danes v Delu objavila javno dražbo za prodajo več kot 328.000 delnic Merkurja, s katerimi je zavarovala svoje posojilo Merfinu. Javna dražba za prodajo 25-odstotnega lastniškega deleža bo 15. oktobra, kot izklicno ceno pa je banka postavila 38 milijonov evrov.

Vodstvo Merkurja je unovčevanje oziroma zaplembo zastavljenih delnic tistih bank in podjetij, ki so dala posojila Merfinu za nakup Merkurja, že dalj časa pričakovalo. Predsednik nadzornega sveta Merkurja Matevž Slapničar je danes za STA pojasnil, da zaplemba poteka prek postopka prodaje in ponovnega nakupa. Sam zato pričakuje, da bo banka Hypo Alpe Adria International v naslednji fazi sama nastopila kot kupec teh delnic in tako zaprla svoje terjatve do Merfina.

"To je bil pričakovan postopek, s katerim bomo v Merkurju dobili prave lastnike," je dejal Slapničar in pojasnil, da bodo tisti, ki so dali posojila Merfinu za nakup njegovega deleža v Merkurja in jih zavarovali s kupljenimi delnicami, tako postali lastniki Merkurja. Kot je razvidno iz letnega poročila Merfina za minulo leto, je podjetje, prek katerega so menedžerji prevzeli največjega slovenskega trgovca s tehničnim blagom, za posojila zastavili vse svoje delnice Merkurja, ki jih je za slabih 60 odstotkov.


Sicer pa po Slapničarjevih zagotovilih postopek razlastitve družbenikov Merfina bistveno ne vpliva na sanacijo Merkurja. "Pomembno pa je, da zdaj identificiramo prave lastnike Merkurja," je poudaril Slapničar, ki ne pozna vseh preostalih upnikov Merfina. So se pa v javnosti že pojavila imena družb Viator&Vektor, Alpos, Salonit Anhovo, Iskratel in Gorenjska borznoposredniška družba. Pričakovano je, da bodo tudi preostali upniki Merfina izkoristili možnost zunaj sodnega poplačila s prodajo zastavljenega premoženja.

Pogovori z bankami in ostalimi upniki še vedno dnevno potekajo, saj je treba doreči podrobnosti načrta finančnega prestrukturiranja. Slapničar meni, da načrt ta teden še ne bo vložen, saj je treba pred tem skleniti kompromis, kako ga bodo izpeljali in zagotoviti zadostno podporo upnikov. Še preden bo načrt vložen na kranjsko okrožno sodišče, ki mora v tem tednu izdati sklep o začetku postopka prisilne poravnave, pa bo poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja predstavljeno tudi nadzornemu svetu, ki se mora do njega opredeliti.
Loading...